Parmezánnal sült burgonya: tökéletes ünnepi köret húsok mellé

parmezanos-burgonya
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A parmezán karakteres íze még egy egyszerű sült krumpliból is képes isteni köretet varázsolni.

Ennek a köretnek a szépsége az egyszerűségében rejlik: semmi extra nem kell hozzá, csupán jó minőségű olívaolaj, sütni való, formás kis krumplik, no meg persze a feledhetetlen parmezán.

Az egymással keveredő, mennyei illatok betöltik majd a konyhát, az így kapott köret bármely hús mellett megállja a helyét. 

Parmezánnal sült burgonya

parmezanos-burgonya

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg apró szemű, sütni való krumpli
  • 2 l víz
  • 1 tk
  • 2 ek liszt
  • 200 ml olívaolaj
  • 1 kk frissen őrölt bors
  • 50 g parmezán
Recept idők

Elkészítés:

A krumplikat hámozzuk meg, majd vágjuk fel 5 cm-es kockákra. 

Forraljunk fel egy lábasban vagy mélyebb serpenyőben sós vizet, és főzzük benne a burgonyát kb. 6-8 percig, amíg a külseje kezd megpuhulni. 

Jól csepegtessük le, majd hagyjuk pár percig száradni a gőzben.

Tegyük vissza a krumplit az edénybe, adjuk hozzá a lisztet, tegyük rá a fedőt, és jól rázzuk össze, hogy a liszt alaposan bevonja a burgonyát.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

Egy mély tepsibe öntsük bele az olajat, annyit, hogy teljesen befedje a tepsi alját, majd tegyük be a sütőbe 5 percre melegedni. 

Az 5 perc elteltével vegyük ki a tepsit, majd kanalazzuk bele a krumplit és forgassuk össze az olajjal. 

Ízlés szerint meghinthetjük még egy kis sóval, illetve frissen őrölt fekete borssal is.

Süssük kb. 20 percig, majd forgassuk meg a krumplikat, hogy a másik felüket is érje a hő, és további 20 percig süssük.

Egy harmadik átforgatás is benne van még a pakliban, attól függően, hogy mennyire pirulnak a krumplik. 

Ha már szép színt kaptak, 2 evőkanálnyi mennyiség kivételével szórjuk rá az összes többi parmezánt. Tegyük vissza a sütőbe 2-3 percre a krumplit, hogy a sajt szépen rá tudjon olvadni.

Végezetül vegyük ki a tepsit a sütőből, szedjük át a krumplikat egy szebb tálra, majd szórjuk rá a maradék parmezánt, és már tálalhatjuk is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük