Pompás tejfölös zöldborsófőzelék: így nem lesz csomós

Tejfölös zöldborsófőzelék cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A zöldborsófőzelék hagyományos sűrítéssel készül, de más alternatívát is kipróbálhatsz, ha épp úgy szeretnéd.

Hagyományos vagy új? A konyhaművészet területén sokan ragaszkodnak a régi ízekhez és technikákhoz, míg mások inkább az új megoldásokat keresik, az olyan ételeket, amelyek ízletesek és egészségesek is. Én inkább a hagyományos hazai konyhát kedvelem, de sokszor próbálok ki új dolgokat, így ha épp főzeléket készítek, nem mindig rántással vagy habarással sűrítem. Van azonban olyan főzelék, ahol inkább maradok a régi módszernél, nekem ilyen a borsófőzelék.

Így is sűrítheted

A borsófőzelék az egyik legkedveltebb főzelék, a régi finomság hagyományosan liszttel sűrítve készül, ami rántás vagy habarás formájában kerül bele. Ma sokan a lisztet étkezési keményítőre cserélik, amelyből bőven elég 1-2 evőkanálnyit használni. Ha van botmixered, akkor pedig érdemes önmagával sűrítened a főzeléket. A módszer egyszerű, 2-3 merőkanálnyit szedj ki belőle, majd botmixerrel pürésítsd, amikor pedig kell, keverd a főzelékhez. Így biztos, hogy nem lesz csomós.

Játssz az ízekkel!

A legtöbben szeretik, ha picit édes a főzelék, ezért cukor is kerül az ételbe. A különlegesebb ízek kedvelői aszalt paradicsomot vagy friss fűszernövényeket is keverhetnek a főzelékhez, sőt még kevés pesztóval is meg lehet bolondítani. A hagyma is jól áll neki, bátran dinsztelhetsz 1 fejet vajon, mielőtt a borsót hozzákevered.

Régimódi tejfölös zöldborsófőzelék

Tejfölös zöldborsófőzelék ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek. vaj
  • 500 g zöldborsó
  • só ízlés szerint
  • 1 l tej
  • cukor ízlés szerint
  • fekete őrölt bors ízlés szerint
  • 300 g tejföl
  • 3 ek. liszt
Recept idők

Elkészítés:

A vajat olvasszuk fel, majd dobjuk rá a zöldborsót. Adjuk hozzá a sót és 1-2 percig pirítsuk, közben keverjük át. Ezután öntsük fel tejjel és főzzük addig, amíg a borsó megpuhul. Közben ízesíthetjük cukorral és fekete őrölt borssal is.

Míg a borsó puhul, a tejfölt mérjük keverőtálba, adjuk hozzá a lisztet, és keverjük simára, közben a forró főzelék levéből is adjunk hozzá, így figyelve a hőkiegyenlítésre.

Amikor a borsó megpuhult, adjuk hozzá a tejfölös habarást és keverjük el, várjuk meg, míg rottyan egyet a főzelék. A főzeléket fasírttal, főtt tojással vagy pörkölttel kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon