Pompás, tavaszi karalábéfőzelék: liszt nélkül is sűrű lesz
A tavasz egyik slágere a karalábé. A zöldségből rengeteg izgalmas étel készíthető, az egyik ilyen a tejszínes karalábéfőzelék.
Hagyományos vagy új? A konyhaművészet területén sokan ragaszkodnak a régi ízekhez és technikákhoz, míg mások inkább az új megoldásokat keresik, az olyan ételeket, amelyek ízletesek és egészségesek is. Én inkább a hagyományos hazai konyhát kedvelem, de sokszor próbálok ki új dolgokat, így ha épp főzeléket készítek, nem mindig rántással vagy habarással sűrítem. Van azonban olyan főzelék, ahol inkább maradok a régi módszernél, nekem ilyen a borsófőzelék.
A borsófőzelék az egyik legkedveltebb főzelék, a régi finomság hagyományosan liszttel sűrítve készül, ami rántás vagy habarás formájában kerül bele. Ma sokan a lisztet étkezési keményítőre cserélik, amelyből bőven elég 1-2 evőkanálnyit használni. Ha van botmixered, akkor pedig érdemes önmagával sűrítened a főzeléket. A módszer egyszerű, 2-3 merőkanálnyit szedj ki belőle, majd botmixerrel pürésítsd, amikor pedig kell, keverd a főzelékhez. Így biztos, hogy nem lesz csomós.
A legtöbben szeretik, ha picit édes a főzelék, ezért cukor is kerül az ételbe. A különlegesebb ízek kedvelői aszalt paradicsomot vagy friss fűszernövényeket is keverhetnek a főzelékhez, sőt még kevés pesztóval is meg lehet bolondítani. A hagyma is jól áll neki, bátran dinsztelhetsz 1 fejet vajon, mielőtt a borsót hozzákevered.
A vajat olvasszuk fel, majd dobjuk rá a zöldborsót. Adjuk hozzá a sót és 1-2 percig pirítsuk, közben keverjük át. Ezután öntsük fel tejjel és főzzük addig, amíg a borsó megpuhul. Közben ízesíthetjük cukorral és fekete őrölt borssal is.
Míg a borsó puhul, a tejfölt mérjük keverőtálba, adjuk hozzá a lisztet, és keverjük simára, közben a forró főzelék levéből is adjunk hozzá, így figyelve a hőkiegyenlítésre.
Amikor a borsó megpuhult, adjuk hozzá a tejfölös habarást és keverjük el, várjuk meg, míg rottyan egyet a főzelék. A főzeléket fasírttal, főtt tojással vagy pörkölttel kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu