Olaszos, répás-hagymás húsgolyó: könnyű, de laktató fogás

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Húsgolyót készíteni nem nagy ördöngösség, ez ennél a receptnél sincs másképp. Egy kis répa, paradicsom és olasz fűszerek kerülnek a marhahúsba, amitől olyan érzésünk lehet, mintha éppen egy tál bolognai spagettit falatoznánk.

A húsgolyóban az a zseniális, hogy egyszerűen és gyorsan elkészíthető, miközben nagyon változatos formái vannak. Szinte bármilyen zöldséget, fűszert, sajtot tehetünk a hús mellé, de az elkészítési módja szinte semmit nem változik. 

Olaszos húsgolyó

Ehhez a húsgolyóhoz - az olasz fűszerek miatt - nagyon jól passzol a paradicsomszósz, sőt, ha főzünk ki mellé spagettit is, akkor olyan érzésünk lehet, mintha a Susi és Tekergő című rajzfilmbe csöppentünk volna. Ha ebben a formában ennénk, akkor kicsit kisebbre formázzuk a gömböket.  

Önmagában, előételnek vagy nassolnivalónak is tökéletes választás ez a húsgolyó, a répa és a hagyma édeskés íze nagyon jól illik az erőteljes, sós marhahúséhoz. Kínálhatunk mellé tejfölt, fokhagymás öntetet, salsa szószt, bárhogyan is döntünk, nem tudunk mellélőni. 

Répás-hagymás húsgolyó

répás-hagymás-húsgolyórecept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 500 gramm marhahús (darált)
  • 1 darab répa (reszelt)
  • 1 darab vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 evőkanál paradicsomsűrítmény
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

A répát és a fokhagymát reszeljük le, a vöröshagymát vágjuk apró darabokra.

Adjuk hozzá a húshoz a fűszereket, a paradicsomsűrítményt és a zöldségeket. Gyúrjuk jól össze a hozzávalókat, hogy egy homogén masszát kapjunk.

Kicsit vizezzük be a kezünket, formázzunk golflabdaméretű golyókat a húsból. Ha spagettivel kínálnánk, egészen apró golyókat készítsünk. Tegyük őket a tepsire, majd mehetnek a sütőbe 20-25 percre.

Hagyjuk őket 5-10 percig pihenni, még melegen tálaljuk. Bármilyen öntet vagy szósz mellé tökéletesen passzolnak.

Fotó: Shutterstock 

Ezt is szeretjük