Pihe-puha, réteges citromtorta: házi piskóta az alapja

3
Nyomtatás
citromtorta
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a lenyűgöző torta puha piskótarétegekkel és bársonyos citromos krémmel ejti ámulatba a rokonokat és barátokat.

Egy finom gyümölcstortának, amelybe édes krém kerül a puha piskótarétegek közé, bizony nehéz ellenállni. Ezúttal egy citromos, vajas krémmel készült, bársonyos citromtortát fogunk elkészíteni.

A különlegessége, hogy reszelt citromhéj és frissen facsart citromlé is kerül a krémbe, a torta pedig egy igazi, 4 rétegű piskótatoronyban csúcsosodik majd ki, amit nemcsak a rétegek között, de körös-körül is ez a csodás krém von be.

Réteges citromtorta

citromtorta

Hozzávalók x cm-es formához 20 cm átmérőjű formához

A tortához:

  • 260 g búzaliszt
  • 1 ek. sütőpor
  • 0.5 tk.
  • 250 g kristálycukor
  • 1 ek. citromhéj
  • 120 g vaj
  • 4 db tojásfehérje
  • 120 ml olaj
  • 300 ml író

A citromos vajkrémhez:

  • 340 g vaj
  • 400 g porcukor
  • 3 ek. citromlé
  • 1 ek. tej
  • 0.25 tk.
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

Két darab, egyenként 20 cm átmérőjű tortaformát vajazzunk, majd béleljünk ki sütőpapírral.

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót, majd tegyük félre.

Keverjük össze egy másik tálban a cukrot és a reszelt citrom héját.

Adjuk hozzá a vajat, majd közepes sebességgel verjük pár perc alatt habosra.

Alacsony fokozaton adjuk hozzá a tojásfehérjéket.

Ezután mehet bele az olaj is. Ezt már közepes sebességgel is verhetjük kb. 1 percig.

Ezt követően adjuk hozzá a lisztes keveréket. Alacsony sebesség mellett addig keverjük, amíg össze nem áll. Ekkor lassan, fokozatosan adjuk hozzá az írót. Keverjük simára kb. fél perc alatt.

A tésztát öntsük bele a tortaformákba, és süssük egyenként kb. 25-30 percig.

Ha megsültek, hűtsük őket rácson kb. 5 percig, mielőtt kivennénk a formákból a piskótákat. Hagyjuk teljesen kihűlni szobahőmérsékleten.

Készítsük el a citromos vajkrémet.

Keverőtálban, nagy sebességgel verjük fel habosra a vajat. Ez kb. 5 perc.

Két részletben adjuk hozzá a porcukrot, lehet, hogy nem lesz szükség mindre, majd alaposan keverjük össze.

Adjuk hozzá a citromlevet, a tejet és a sót, majd alacsony fokozaton keverjük.

Ha kész a piskóta és a krém is, állítsuk össze a tortát. Ha rétegeset készítenénk, a két piskótalapot vágjuk hosszában félbe, így 4 vékony lapunk lesz.

A tortalapokat kenjük meg a citromos vajkrémmel, és illesszük egymásra.

A torta felső lapjának tetejét is kenjük be a krémmel, és a tortát is körben.

Ha kész, tegyük be a hűtőbe kb. 30 percre, hogy a vajkrém megszilárduljon.

Ezután már szeletelhetjük és tálalhatjuk is ezt a csodálatos tortát.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon