Hajtogatott sajtos pogácsa: nagyon omlós a tésztája
A hajtogatással készült pogácsa elkészítése időigényes, de hála a törődésnek, a tészta hihetetlenül omlós lesz, rétegeire lehet szedni.
A pogácsa nagyon népszerű sós finomság a magyar konyhában, és sokféle recept szerint kipróbálható. A legfinomabb sajtos pogácsa kelt tésztából készül, de bőven találni egyszerűbb változatokat, ilyen a sütőporos pogácsa, de még ennél is van könnyebben kivitelezhető recept.
Ez a verzió leveles tésztából készül, a kiszaggatott érmékből épült tornyok kerülnek a sütőbe. A rétegek közé és a pogácsa tetejére is reszelt sajt kerül. Lehet mást is tenni a rétegek közé, például krémsajtot.
A leveles tésztát hajtsuk vagy nyújtsuk ki vékonyra. Ezután szúrjuk ki a tésztát pogácsaszaggatóval.
Fogjunk egy kiszaggatott korongot, majd szórjunk rá reszelt sajtot. Ezután helyezzünk rá még egy korongot, szórjunk rá reszelt sajtot, majd zárjuk egy harmadik koronggal. Az építményt sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük meg a tetejét felvert tojással, majd szórjunk rá reszelt sajtot.
A pogácsákat toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors