Rétesbe csomagolt csirkepaprikás rengeteg szafttal – A látványos fogás egyszerűen készül
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
A klasszikus csirkepaprikás nem a megszokott módon kerül a tányérra, az ízletes húst ropogós réteslapba kell öltöztetni, a sűrű szafttal pedig jól meg kell öntözni.
A csirkepaprikás a magyar konyha büszkesége, számtalanszor elkészítheti az ember, mégse fog ráunni. A leggyakrabban galuskával vagy tésztával fogyasztják, de hortobágyi palacsintába is lehet tölteni, ha azonban igazán különlegesre vágysz, akkor rétestésztával kínáld.
Egyszer még régebben egy vendégségben találkoztam az így készült csirkepaprikással. Nagyon meglepődtem, azonban amikor megkóstoltam, minden ijedelmem elszállt, mert elképesztően finom volt és meglepően laktató. Azóta én is szoktam így készíteni.
A paprikás a csirke bármely részéből elkészíthető, szerintem a legjobb egész, közepes méretű csirkéből. Talán nehéznek tűnik, de amikor már benne van az ember a munkában, rájön, ez egy egyszerű recept, ami látványos és nagyon finom.
Rétesbe csomagolt csirkepaprikás
Hozzávalók 6 személyre
- 1 darab csirke (egész, tisztított)
- 4 darab vöröshagyma
- 1 darab hegyes-erős paprika
- 1 darab tévépaprika
- 1 darab paradicsom
- olaj ízlés szerint
- só és bors ízlés szerint
- víz szükség szerint
- 1 evőkanál pirospaprika
- 400 gramm tejföl
- 2 csomag réteslap
- 1 evőkanál liszt
- 1 darab tojás
Elkészítés:
A csirkét daraboljuk fel.
A finomra aprított hagymákat dinszteljük meg kevés olajon egy magas falú edényben, majd miután a hagyma összeesett, húzzuk félre a fazekat, szórjuk rá a pirospaprikát (1 evőkanállal több is kerülhet a hagymára). Utána mehet is vissza a láng fölé a fazék, majd tegyük bele az előkészített húst, pirítsuk fehéredésig, végül öntsünk rá vizet - vagy a húsdarabok magasságának feléig vagy úgy, hogy teljesen ellepje, ahogy jónak látjuk, érdemes több vizet önteni, mert ami elfő, azt pótolni kell.
10 perc után a megmosott, félbevágott paprikákat és a paradicsomot is tegyük bele a fazékba, fűszerezzük sóval és borssal. A csirkepaprikás akkor van kész, ha a hús megpuhult (45-60 perc).
Az elkészült pörköltből vegyük ki az összes húst, majd villa és kés segítségével tépkedjük darabokra, végül tegyük tálba. A húsra szedjünk 4-6 evőkanál (esetleg több) szaftot, a tejfölből 2-3 (itt is lehet több) evőkanállal kanalazzunk rá, majd keverjük össze alaposan.
A réteslapokat rakjuk enyhén lisztezett vagy olajjal kikent felületre, majd kenjük meg őket olajjal, hosszában, a réteslap szélére kanalazzunk a húsból. Tekerjük fel, fektessük sütőpapírral vagy olajjal kikent tepsibe a hússal töltött tésztát, a tetejét felvert tojással kenjük meg, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 15-30 perc alatt süssük szép aranybarnára.
A megmaradt szaftból a paprikát és a paradicsomot vegyük ki és dobjuk el, a szaftot tegyük közepes láng fölé és kezdjük el melegíteni. A lisztet a megmaradt tejföllel keverjük csomómentesre, majd mielőtt a pörkölthöz adnánk, végezzünk hőkiegyenlítést, 2-3 merőkanál szaftot keverjünk el a lisztes keverékben, utána csorgassuk a szaftba. Kevergetve sűrítsük be, majd zárjuk el a lángot.
Tálalásnál a rétest szeleteljük fel, a tetejét ízlés szerint locsoljuk meg tejföllel.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors