![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mi a könnyű, nagyon ropogós falafel titka?
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A falafel különlegességnek számít, olyasminek, amiért étterembe kell menni, pedig otthon is nagyon egyszerű összedobni, ráadásul olcsó és még viszonylag egészséges is, sőt, úgy látszik, egyáltalán nem csak vegáknak adható el sikerrel.
Még mindig több rossz falafel recept terjed a neten, mint jó, a kettő között pedig óriási szakadékok tátonganak. Márpedig a rossz recept itt nem egyszerűen annyit jelent, hogy nem tökéletes, hanem azt, hogy katasztrofális eredményekhez vezet. A rossz receptek ugyanis azt javasolják, hogy csicseriborsó konzervből, lisztből keverjük hozzá a masszát, aminek két eredménye lehet. Az egyik, hogy kevés lisztet adunk hozzá, és atomjaira esik szét a forró olajban, a másik, hogy rengeteg lisztet tolunk bele, akkor pedig gumis, ruganyos képződmény lesz belőle. Ami nem falafel.
A megoldás, hogy a konzervet itt el kell felejteni. Falafelt csak beáztatott, de nem főzött száraz csicseriborsóból lehet készíteni. Ez elsőre furcsán hangzik, de nem kell aggódni, az olajban sütés közben teljesen megpuhul a darált csicseri.
A beáztatott csicserit már csak le kell darálni néhány ízesítő elemmel, majd golyókat gyúrni belőle. Ekkor úgy tűnik, a massza furcsa, nem gyúrható, nedves, azt az érzetet kelti, hogy nem fog összeállni, ám ez szerencsére tévképzet. Az olajban sütés sem túl nagy kaland, ez szerencsés anyag nem igazán szívja meg magát olajjal és hamar ropogósra sül.
Falafel
![falafel](https://kep.index.hu/1/0/2909/29099/290995/29099581_1d248eb6994783d0e150f8ea6b2e98e1_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
- 250 gramm száraz csicseriborsó
- 1 evőkanál liszt
- 0.5 zacskó sütőpor
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- opcionális friss petrezselyem
- 0.5 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
- 0.5 liter étolaj a sütéshez
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Só&Bors
Olvasd el ezt is!