Sűrű, fűszeres sütőtökkrémleves: ropogós lencsés feltéttel készül
A sütőtök nemcsak ősszel jön jól, hanem tél közepén is, hiszen lencsével kombinálva tartalmas fogást varázsolhatsz belőle.
Ha te is azok közé tartozol, akiknél nincs nap nassolás nélkül, válassz egészségesebb nasit, ami még rostban és fehérjében is gazdag! Ez a roppanósra sült, fűszeres lencse minden feltételt teljesít, ráadásul egy nagyon finom és izgalmas ropogtatnivaló, amit számtalan ízesítésben készíthetsz el.
Az alábbi receptben csak sóval és fokhagymával fűszereztük, de bátran szórhatsz rá fűszerpaprikát – füstölttel mennyei lesz –, chiliport, köményt, de őrölt zöldfűszereket is. A sóval viszont óvatosan, inkább még utólag szórd meg, ha szükséges.
Bár légmentesen tárolva 1 hétig is eláll a fűszeres lencse, érdemes frissen kínálni, hogy igazán ropogós legyen!
A lencsét előző este áztassuk be.
Másnap főzzük meg a csomagoláson írtak szerint, majd szűrjük le, csöpögtessük le. Itassuk fel róla a nedvességet egy tiszta konyharuha segítségével.
A sütőt melegítsük elő 150 fokra.
A szárazra törölt lencsét tegyük egy tálba, adjuk hozzá az olajat, a fokhagymaport és a sót. Keverjük egybe.
Oszlassuk el a fűszeres lencsét egy sütőpapírral bélelt tepsin úgy, hogy ne fedjék egymást a szemek. Toljuk a sütőbe 25-30 percre, míg aranybarna és ropogós lesz. 10 percenként keverjük át.
Hagyjuk hűlni, mielőtt kínálnánk. Ha szeretnénk, még megszórhatjuk választott fűszerekkel, akár sóval.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu