Egyszerre ropogós és krémes polenta-falatok – Aranysárga finomság
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha eddig a polentát csak egy ragacsos masszaként ismertétek, akkor most bemutatom nektek a partiképes változatát, ahol snájdig, szögletes rudak formájában keltenek majd feltűnést a vendégek között.
A polentát vagy más néven puliszkát régen a szegények eledeleként ismerték. A kukoricadarából és vízből álló kása mára viszont annyira népszerű lett, hogy nagynevű éttermek étlapján is megtalálható.
Persze rengetegféle variációja létezik a szalonnapörcöstől kezdve a juhtúróson át az édesig, de egy a lényeg, mindegyik finom, laktató és egészséges. Ez az étel most partifalat formájában születik újjá kis olívabogyóval keverve. Mártogatóssal egyenesen isteni.
Ropogós polenta snack
Hozzávalók 4 személyre
Polenta snack
- 15 dekagramm kukoricadara
- 1 liter víz
- 10 dekagramm parmezán
- 1 teáskanál só
- 5 dekagramm vaj
- 5 dekagramm olívabogyó (fekete)
Mártogatós
- 15 dekagramm lágy kecskesajt
- 10 dekagramm mascarpone
- ízlés szerint bors (frissen őrölt)
- 1 csipet só
- 1 csokor metélőhagyma
Elkészítés:
A vizet a sóval felforraljuk, majd beleszórjuk a kukoricadarát, és 5 percig keverjük közepes láng felett. Amikor elkezd sűrűsödni, abbahagyjuk a folyamatos kevergetést, levesszük a lángot a lehető legalacsonyabbra, és hagyjuk puffogni. Néha megkeverjük, és megvárjuk, amíg a polenta elválik a lábos oldalától, és szinte megáll benne a fakanál. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a puha vajat és a sajtot, majd a durvára vágott olajbogyót. Megkóstoljuk, és ha kell, még sózzuk.
Egy 17 x 24 cm-es tepsit kikenünk olajjal, elsimítjuk benne a polentát, és hagyjuk kihűlni − legjobb, ha egész éjszakára behűtjük. A megszilárdult polentát kiborítjuk, szeletekre vágjuk, és jó forró serpenyőben, kevés olajon pirosra sütjük, hogy kívül szép ropogósak legyenek.
A kecskesajtot és a mascarponét habverővel habosra keverjük, a sóval, borssal és finomra vágott metélőhagymával ízesítjük. Tökéletes tunkolós kísérő a forró polentarudak mellé.
Ha a polentát más formában is megkóstolnád, akkor érdemes kipróbálni pizzaalapnak, ami nem csak finom, de a gluténérzékeny pizzaimádók is ehetik.
Fotó: Street Kitchen