Sokáig puha túrós-sajtos rúd: a tésztát előre is begyúrhatod
Ha szeretnéd, metélő- vagy medvehagymával is izgalmasabbá teheted a porhanyós vendégvárót, garantált a siker.
A sós finomságok közül nagy kedvencek a különböző pogácsák vagy a sajtos rúd. Ha te is szereted az ilyen finomságokat, akkor most jól figyelj, mert mutatok egy olyan receptet, amiért az egész család megőrül majd!
A sajtos csiga finom, porhanyós. A töltelék különleges, ugyanis vaj, krémsajt, sajt és fűszerpaprika gazdagítja. Ha utóbbit nem kedveled, akkor a kencéből akár ki is maradhat a fűszerpaprika, vagy helyette zöldfűszerekkel dúsítva is kipróbálhatod.
Tészta:
A lisztet szitáljuk tálba, majd forgassuk hozzá a sót és a szódabikarbónát. Ezután adjuk hozzá a vajat, zsírt és a tejfölt, gyúrjunk belőle tésztát (ha az összeállításnál szükséges, akkor adjunk még hozzá lisztet vagy tejfölt). A begyúrt tésztát takarjuk le és hagyjuk pihenni, míg a tölteléket elkészítjük.
Töltelék:
A puha vajat keverjük össze a krémsajttal, sóval, borssal, fűszerpaprikával és a reszelt sajttal.
A tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre és nyújtsuk vékony téglalap alakúra (körülbelül 2 mm-es legyen). Ezután kenjük meg a töltelékkel és tekerjük fel olyan szorosan, ahogy csak tudjuk. A kész tekercset, ha szükséges, vágjuk félbe, majd csomagoljuk folpackba, formázzuk szoros hengerré és tegyük a fagyasztóba 2-3 órára.
A kivett hengereket csomagoljuk ki, és vágjunk belőlük vékony szeleteket (0,5 centiméter széles).
A karikákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire (legyen köztük hely, mert sütés közben nőni fognak a csigák), majd toljuk 175 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük szép pirosra 8-12 perc alatt.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu