
Édesburgonya-püré rozmaringgal: fenséges köret karácsonyra

A megfelelő köret nélkül a legjobb karácsonyi fogás sem érvényesül igazán: ha ezt a krumplipürét választod, garantált a siker.
Az édesburgonya önmagában is különleges alapanyag, hiszen édes ízével és krémes állagával az egyébként unalmas fogásokat is képes feldobni. A legjobb választás (szinte minden esetben), ha sütőben sütöd, hiszen a főzéssel ellentétben így ízesebb és krémesebb marad.
Ebben a receptben azonban egy másik sztárhozzávaló is szerepel, ami nem más, mint a karamellizált fokhagyma. Az édesburgonyához hasonlóan ő is a sütőben, fóliába csomagolva készül, és ínycsiklandóan illatosra és krémesre sül.
Az elsőre talán bonyolultnak tűnő recept mindössze pár percnyi tényleges munkát takar, hiszen az összes többit a sütő végzi, közben pedig mással is foglalkozhatsz. Az eredmény pedig egy látványos, illatozó, valóban ünnepi köret lesz, amelyet kicsik és nagyok egyaránt szeretni fognak.
Rozmaringos édesburgonya-püré

Hozzávalók 4 személyre
- 3 db közepes édesburgonya (kb. 600 g)
- 5 gerezd fokhagyma
- 200 ml kókuszkrém
- 0.5 tk só
- 1 csipet bors
- 4 szál friss rozmaring
- 3 ek olívaolaj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Az édesburgonyákat mossuk meg, ejtsünk néhány bemetszést a héjukon, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és 45-60 perc alatt süssük puhára. Akkor jó, ha egy villát könnyedén bele tudunk szúrni.
A sütés felénél tegyük a burgonyák mellé a megpucolt és alufóliába csomagolt fokhagymagerezdeket (csomagolhatjuk egybe őket), így egyszerre készülnek el.
Egy kisebb edényben forraljuk fel a kókuszkrémet, adjuk hozzá a sót, borsot és a rozmaring leveleit, és alacsony hőfokon főzzük 1-2 percig. Tegyük félre.
Hagyjuk az édesburgonyákat olyan hőmérsékletűre hűlni, hogy meg tudjuk fogni, és húzzuk le a héjukat. Tegyük őket egy edénybe (vagy turmixgépbe), adjuk hozzá a fokhagymát, az olajat és a fűszeres keveréket, és botmixerrel pürésítsük krémesre.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
Olvasd el ezt is!