A legnépszerűbb karácsonyi főfogások: a rántott haltól a sült pulykáig
Kápráztass el mindenkit igazán pazar karácsonyi fogásokkal! Bármelyik ünnepi receptet próbálod is ki, biztos, hogy mindenki elégedett lesz.
Az édesburgonya önmagában is különleges alapanyag, hiszen édes ízével és krémes állagával az egyébként unalmas fogásokat is képes feldobni. A legjobb választás (szinte minden esetben), ha sütőben sütöd, hiszen a főzéssel ellentétben így ízesebb és krémesebb marad.
Ebben a receptben azonban egy másik sztárhozzávaló is szerepel, ami nem más, mint a karamellizált fokhagyma. Az édesburgonyához hasonlóan ő is a sütőben, fóliába csomagolva készül, és ínycsiklandóan illatosra és krémesre sül.
Az elsőre talán bonyolultnak tűnő recept mindössze pár percnyi tényleges munkát takar, hiszen az összes többit a sütő végzi, közben pedig mással is foglalkozhatsz. Az eredmény pedig egy látványos, illatozó, valóban ünnepi köret lesz, amelyet kicsik és nagyok egyaránt szeretni fognak.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Az édesburgonyákat mossuk meg, ejtsünk néhány bemetszést a héjukon, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és 45-60 perc alatt süssük puhára. Akkor jó, ha egy villát könnyedén bele tudunk szúrni.
A sütés felénél tegyük a burgonyák mellé a megpucolt és alufóliába csomagolt fokhagymagerezdeket (csomagolhatjuk egybe őket), így egyszerre készülnek el.
Egy kisebb edényben forraljuk fel a kókuszkrémet, adjuk hozzá a sót, borsot és a rozmaring leveleit, és alacsony hőfokon főzzük 1-2 percig. Tegyük félre.
Hagyjuk az édesburgonyákat olyan hőmérsékletűre hűlni, hogy meg tudjuk fogni, és húzzuk le a héjukat. Tegyük őket egy edénybe (vagy turmixgépbe), adjuk hozzá a fokhagymát, az olajat és a fűszeres keveréket, és botmixerrel pürésítsük krémesre.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors