Rumos meggybefőtt házilag: süteményekbe, de húsok mellé is isteni
A gyümölcsöt alkohollal kell felönteni, így kerül a kamra polcára, ha pedig felbontottad, mehet pitébe, rétesbe vagy kevert tésztába.
Házi fagyit készíteni nem nagy ördöngösség, és nem is feltétlenül kell hozzá speciális masina, ha megfelelő alapanyagokkal dolgozol és elég időre a fagyasztóba teszed. Az alábbi változat rumos-mazsolás, nagyon krémes és izgalmas, garantáltan mindenki kedvence lesz.
A fagylalt alapja cukrozott sűrített tej, ezt nagyobb üzletekben, hipermarketeben szerezheted be. Mivel ez viszonylag tömény, tejszínhabbal lágyítjuk, forgatjuk egybe: ezt óvatosan keverd bele, mintha tojáshabbal dolgoznál, hogy ne nagyon törjön össze.
A rum duplán is helyet kap a receptben: az alapba is kerül, illetve a mazsolát is ebbe kell áztatni. Ennek két oka is van: az aszalt gyümölcs magába szívja a folyadékot, így extrán rumos lesz az összhatás, illetve az alkoholnak köszönhetően nem fagynak meg a mazsolaszemek a fagyasztóban.
A mazsolát vágjuk kisebb darabokra.
A rumot melegítsük addig, míg gyöngyözni kezd, vegyük le a tűzről, majd dobjuk bele a mazsolát. Akkor jó, mikor teljesen ellepi. Hagyjuk benne állni 30 percig. Ha nem szívja be az összes rumot, a felesleget öntsük le róla, tegyük félre.
A sűrített tejet, a rumot és a vaníliát keverjük össze, majd forgassuk bele a lecsöpögtetett rumos mazsolát.
A habtejszínt verjük kemény habbá a fixálóval együtt.
A tejszínhab egy részét forgassuk a sűrített tejes keverékbe, majd fokozatosan adjuk hozzá a többit is. Forgassuk bele óvatosan, ne erőteljesen keverjük. Akkor jó, mikor egynemű lesz a massza.
Öntsük a masszát egy 1,5 liter űrtartalmú edénybe, fedjük le, majd tegyük a fagyasztóba 12 órára.
Vegyük ki a fagyasztóból 1-2 perccel a tálalás előtt, és kínálhatjuk is.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu