Krémes, rumos-mazsolás fagyi házilag: nincs szükség fagyigépre

Nyomtatás
rumos-fagyi
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A rum és a mazsola tökéletes párost alkotnak, a krémes, édes, tejes alapban nagyon jól érvényesülnek.

Házi fagyit készíteni nem nagy ördöngösség, és nem is feltétlenül kell hozzá speciális masina, ha megfelelő alapanyagokkal dolgozol és elég időre a fagyasztóba teszed. Az alábbi változat rumos-mazsolás, nagyon krémes és izgalmas, garantáltan mindenki kedvence lesz. 

A fagylalt alapja cukrozott sűrített tej, ezt nagyobb üzletekben, hipermarketeben szerezheted be. Mivel ez viszonylag tömény, tejszínhabbal lágyítjuk, forgatjuk egybe: ezt óvatosan keverd bele, mintha tojáshabbal dolgoznál, hogy ne nagyon törjön össze. 

A rum duplán is helyet kap a receptben: az alapba is kerül, illetve a mazsolát is ebbe kell áztatni. Ennek két oka is van: az aszalt gyümölcs magába szívja a folyadékot, így extrán rumos lesz az összhatás, illetve az alkoholnak köszönhetően nem fagynak meg a mazsolaszemek a fagyasztóban.

Rumos-mazsolás fagyi

rumos-mazsolas-fagyi2

Hozzávalók 6 adaghoz

Rumos mazsola:

  • 240 g mazsola
  • 120 ml rum (jamaicai)

Fagyi:

  • 400 g sűrített tej (cukrozott)
  • 60 ml rum
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 5 dl zsíros habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
Recept idők

Elkészítés:

A mazsolát vágjuk kisebb darabokra.

A rumot melegítsük addig, míg gyöngyözni kezd, vegyük le a tűzről, majd dobjuk bele a mazsolát. Akkor jó, mikor teljesen ellepi. Hagyjuk benne állni 30 percig. Ha nem szívja be az összes rumot, a felesleget öntsük le róla, tegyük félre.

A sűrített tejet, a rumot és a vaníliát keverjük össze, majd forgassuk bele a lecsöpögtetett rumos mazsolát.

A habtejszínt verjük kemény habbá a fixálóval együtt.

A tejszínhab egy részét forgassuk a sűrített tejes keverékbe, majd fokozatosan adjuk hozzá a többit is. Forgassuk bele óvatosan, ne erőteljesen keverjük. Akkor jó, mikor egynemű lesz a massza.

Öntsük a masszát egy 1,5 liter űrtartalmú edénybe, fedjük le, majd tegyük a fagyasztóba 12 órára.

Vegyük ki a fagyasztóból 1-2 perccel a tálalás előtt, és kínálhatjuk is. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon