![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Villámgyors sajtkrémes, sonkás tekercs leveles tésztából – Ha nyakunkon a vendégsereg
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ha nagyon gyorsan kell nagyon finomat készíteni, nincs jobb választás a leveles tésztás tekercseknél, amik ráadásul nagyon jól variálhatóak.
Leveles tésztából nagyon sok mindent lehet alkotni: meg lehet tölteni sósan, édesen, lehet belőle kétszemélyes vacsora, de apró vendégváró falatok is. Én most az utóbbira hozok nektek receptet.
A sajtkrémes, petrezselymes, sonkás falatok valami elképesztően finomak - sonkából bármilyet használhatunk, húsvéti főtt sonkát, szeletelt csirkemellsonkát, tarját, karajt, amit otthon találunk. A sajtkrémmel viszont nem vagyunk ilyen megengedőek: ne a tömlős kiszerelést válasszuk, hanem a dobozos, lágy krémsajtokat.
Variációk a tekercsekre
Mint ahogyan a cikk elején már említettem, a kis tekercseket bármivel megtölthetjük, nézzünk néhány verziót a sós változatra:
- Krémsajt helyett használhatunk ketchupot vagy paradicsomszószt, akkor mini pizzás csigákat kapunk végeredményül.
- A petrezselyem mellett használhatunk snidlinget vagy lilahagymát is, illetve vehetünk zöldfűszeres krémsajtot is.
- Ha már húsvét, nem hiányozhat a főtt tojás sem: apró kockákra vágva ez is mehet a töltelékbe.
Mire kell figyelni?
Bár egy nagyon egyszerű és gyors receptről van szó, két dolgon is elcsúszhatunk: az egyik a technika, a másik a só mennyisége. Ha nem elég szorosan tekerjük fel a tésztát, sütés közben szét fognak esni, nem fognak jól mutatni az ünnepi asztalon.
Sót semmiképpen ne tegyünk a töltelékre, a krémsajt és a sonka bőven elég sós. Kóstoljuk meg magában is a sonkát, és ha túl sósnak érezzük, akkor ne sajtkrémmel, inkább ketchuppal vagy sűrű tejföllel párosítsuk.
Ha lehet, olyan leveles tésztát használjunk, amiben több kisebb lap van, nekem 6 lapból jött ki az 500 gramm - így nem lesznek olyan nagyok a tekercsek, hanem egészen apró falatokat kapunk végeredményül.
Sajtkrémes, sonkás tekercs
![tekercsrecept](https://kep.index.hu/1/0/2910/29102/291025/29102549_d6be389f3688af280752a9ab839510eb_wm.jpg)
Hozzávalók 8 adaghoz
- 500 gramm leveles tészta
- 200 gramm krémsajt (nem tömlős)
- 200 gramm főtt sonka, tarja, karaj
- 300 gramm füstölt sajt
- 1 marék petrezselyem
Elkészítés:
Kenjük meg jól krémsajttal, a széleken hagyjunk egy kis helyet, hogy fel tudjuk majd tekerni.
A sonkát szeleteljük fel, majd vágjuk össze apró kockákra. A petrezselymet aprítsuk össze. A sajtot reszeljük le.
Szórjunk egy adag petrezselymet a krémsajtra, erre rakjuk a sonkakockákat., majd szórjuk meg alaposan reszelt sajttal.
Tekerjük fel jó szorosan a tésztalapokat. Egy éles késsel vágjunk belőlük ujjnyi vastag szeleteket.
Béleljünk ki 3 tepsit sütőpapírral. Tegyük a tekercseket a tepsibe.
5-ös fokozaton, előmelegített sütőben süssük őket 20 percig.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!