Villámgyors sajtkrémes, sonkás tekercs leveles tésztából – Ha nyakunkon a vendégsereg

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha nagyon gyorsan kell nagyon finomat készíteni, nincs jobb választás a leveles tésztás tekercseknél, amik ráadásul nagyon jól variálhatóak. 

Leveles tésztából nagyon sok mindent lehet alkotni: meg lehet tölteni sósan, édesen, lehet belőle kétszemélyes vacsora, de apró vendégváró falatok is. Én most az utóbbira hozok nektek receptet.

A sajtkrémes, petrezselymes, sonkás falatok valami elképesztően finomak - sonkából bármilyet használhatunk, húsvéti főtt sonkát, szeletelt csirkemellsonkát, tarját, karajt, amit otthon találunk. A sajtkrémmel viszont nem vagyunk ilyen megengedőek: ne a tömlős kiszerelést válasszuk, hanem a dobozos, lágy krémsajtokat.

Variációk a tekercsekre

Mint ahogyan a cikk elején már említettem, a kis tekercseket bármivel megtölthetjük, nézzünk néhány verziót a sós változatra:

  • Krémsajt helyett használhatunk ketchupot vagy paradicsomszószt, akkor mini pizzás csigákat kapunk végeredményül. 
  • A petrezselyem mellett használhatunk snidlinget vagy lilahagymát is, illetve vehetünk zöldfűszeres krémsajtot is. 
  • Ha már húsvét, nem hiányozhat a főtt tojás sem: apró kockákra vágva ez is mehet a töltelékbe.

Mire kell figyelni? 

Bár egy nagyon egyszerű és gyors receptről van szó, két dolgon is elcsúszhatunk: az egyik a technika, a másik a só mennyisége. Ha nem elég szorosan tekerjük fel a tésztát, sütés közben szét fognak esni, nem fognak jól mutatni az ünnepi asztalon. 

Sót semmiképpen ne tegyünk a töltelékre, a krémsajt és a sonka bőven elég sós. Kóstoljuk meg magában is a sonkát, és ha túl sósnak érezzük, akkor ne sajtkrémmel, inkább ketchuppal vagy sűrű tejföllel párosítsuk.

Ha lehet, olyan leveles tésztát használjunk, amiben több kisebb lap van, nekem 6 lapból jött ki az 500 gramm - így nem lesznek olyan nagyok a tekercsek, hanem egészen apró falatokat kapunk végeredményül.

Sajtkrémes, sonkás tekercs

tekercsrecept

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 500 gramm leveles tészta
  • 200 gramm krémsajt (nem tömlős)
  • 200 gramm főtt sonka, tarja, karaj
  • 300 gramm füstölt sajt
  • 1 marék petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

Nyújtsuk ki vékonyra a levelestészta-lapokat.

Kenjük meg jól krémsajttal, a széleken hagyjunk egy kis helyet, hogy fel tudjuk majd tekerni.

A sonkát szeleteljük fel, majd vágjuk össze apró kockákra. A petrezselymet aprítsuk össze. A sajtot reszeljük le.

Szórjunk egy adag petrezselymet a krémsajtra, erre rakjuk a sonkakockákat., majd szórjuk meg alaposan reszelt sajttal.

Tekerjük fel jó szorosan a tésztalapokat. Egy éles késsel vágjunk belőlük ujjnyi vastag szeleteket.

Béleljünk ki 3 tepsit sütőpapírral. Tegyük a tekercseket a tepsibe.

5-ös fokozaton, előmelegített sütőben süssük őket 20 percig.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors  

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük