Cheddar sajtos krémleves ressre főtt brokkolival: tápláló és melengető

sajtkrémleves2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy receptből kétféle ételt készíthetünk: jó, persze az alapja és karaktere ugyanaz marad, de nem mindegy, hogy a brokkoli levesbetét vagy levesalap lesz.

Sajtkrémleves vagy brokkolikrémleves? Csak rajtunk múlik. Kétféleképpen is elkészíthetjük ugyanis a levet: a brokkolirózsákat egészben is hagyhatjuk, így a zöldség csak levesbetétként funkcionál, de le is pürésíthetjük, úgy a krémleves alapját adja. Így is-úgy is isteni, a selymes, karakteres cheddar sajt mindenképpen szuperül illik hozzá.

Ez a recept végtelenül egyszerű, összesen 5 hozzávalóra és körülbelül fél órára van szükség hozzá. A cheddar sajt elég intenzív és sós, úgyhogy vigyázzunk a fűszerezéssel. Sima sóval és borssal is tökéletes, de tovább lehet gazdagítani szerecsendióval, fehérborssal.

Tipp

Fontos, hogy miután a brokkoli megpuhult, vegyük minél alacsonyabbra a lángot, ugyanis a sajtnak olvadnia kell, hogy krémes legyen, viszont erős tűzön könnyedén odaég vagy megsül. 

Sajtkrémleves brokkolival

sajtkrémleves

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 darab brokkoli
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 liter alaplé
  • 2.5 deciliter tejszín
  • 300 gramm cheddar sajt
Recept idők

Elkészítés:

Az összezúzott fokhagymát dinszteljük meg egy kis olívaolajon, majd adjuk hozzá az alaplevet, a tejszínt és a brokkolirózsákat. Forrástól számított 10-20 percig főzzük, amikor a brokkoli ressre főtt, vegyünk ki pár darabot, amit majd a tálalásnál levesbetétként használunk.

Innentől két út van előttünk: 

1. verzió: botmixerrel pürésítsük a brokkolikrémlevest, majd kapcsoljunk alacsony lángra, kisebb adagokban keverjük bele a reszelt cheddar sajtot. Várjuk meg, míg teljesen elolvad és krémes, akkor adjuk hozzá a következő adagot. Sózzuk, borsozzuk. Ha teljesen elolvadt a sajt és krémes a leves, készen van, a félretett brokkolidarabokkal tálaljuk.

2. verzió: a brokkolis levet nem pürésítjük le, a brokkolidarabok egészben maradnak, úgy adagoljuk hozzá a sajtot a fent leírt módon. Így egy sajtkrémlevest készítünk, a brokkoli csak betétként gazdagítja a levet. Ha a sajt elolvadt, ízlés szerint sózzunk-borsozzunk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük