Karfiolos, sajtos tészta sütőben sütve: nem hiányzik belőle a hús
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Ínycsiklandó tepsis fogás, amelyből egyáltalán nem hiányzik a hús, de ha szeretnéd, sok mindennel feldobhatod a sajtos-karfiolos rakott tésztát.
A tésztás ételek tárháza végtelen, akár mindennap másmilyet főzhetsz, rengeteg lehetőség közül válogathatsz. Az alábbi receptet a vegetáriánusok imádni fogják, de a húsevők is biztosan megkedvelik.
A csőben sült karfiol mennyei fogás, ez az étel is jó pár variációban elkészíthető, tovább lehet álmodni. Mi tagadás, szeretem a rakott ételeket, úgyhogy ez a krémes, sajtban gazdag karfiolos rakott tészta is hatalmas kedvencem lett. Mikor először készítettem, a karfiolt rózsáira szedve, forrásban lévő vízben harapósra főztem, a második kísérletnél nyersen forgattam a tésztához. Mindkét technika működik, ha szorít az idő, akkor utóbbit alkalmazd, a sütőben is megpuhul a zöldség.
Formáld kedvedre a receptet
Ebből a rakottasból egyáltalán nem hiányzik a hús, persze, aki szeretné, sonkával, baconnel vagy kolbásszal dúsíthatja. Persze nem csak húsfélével lehet gazdagítani a már amúgy is laktató tepsis ételt, érdemes a színekkel is játszani. Karfiol helyett egy rész brokkolit is használhatsz, de 1-2 darab vékonyra szeletelt sárgarépát is a tésztához keverhetsz. Fűszerek közül a só és bors az alap, de ha karakteresebbre vennéd, friss kakukkfűvel és késhegynyi szerecsendióval tedd izgalmasabbá.
Sajtos-karfiolos rakott tészta
Hozzávalók 4 személyre
- 40 dekagramm tészta
- 1 fej karfiol (nagyobb)
- 250 milliliter tej
- 1 teáskanál kukoricakeményítő
- 230 milliliter főzőtejszín
- só és bors ízlés szerint
- 10 dekagramm cheddar sajt
- 10 dekagramm mozzarella
Elkészítés:
A tésztát főzzük ki a csomagoláson írtak szerint, majd szűrjük le és tegyük félre.
A tejet és a kukoricakeményítőt keverjük össze, utána a tejszínt és a fűszereket is adjuk hozzá.
A karfiolt szedjük rózsáira.
A sajtokat reszeljük le.
Vegyünk elő egy nagy tálat, akár egy jénait, öntsük bele a tejes keveréket, forgassuk hozzá a főtt tésztát és a karfiolrózsákat, valamint a reszelt cheddar sajtot.
Ha jénaiban kevertük össze az alapanyagokat, akkor maradhat abban minden, ha nem, hőálló edénybe vagy tepsibe öntsük a karfiolos tésztát.
A tészta tetejére szórjuk rá a mozzarellát.
Toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe és 25-35 perc alatt süssük aranybarnára.
Fotó: Getty Images