Tökéletesen omlós sajtos rúd receptje: előre is begyúrhatod a tésztát
A házi készítésű, omlós sajtos rúdnál nem is kell finomabb ropogtatnivaló.
Karácsonykor az édességek mellett készülj sós falatokkal is! A pogácsával mindig biztosra mehetsz: a sajtos, tepertős, túrós változatok mellett a krumplisat is érdemes kipróbálni. A krumpli ugyanis puhává, lazábbá teszi a tésztát.
Akár a maradék főtt krumplit vagy a krumplipürét is felhasználhatod, a zsír helyett pedig használhatsz vajat, abból viszont egy kicsivel többet rakj a pogácsába. A tetejére sajtot, magvakat is szórhatsz. Ha több időd van, a tésztát hajtogathatod is a szokásos módon.
A krumplit pucoljuk meg, vágjuk kis kockákra, és enyhén sós vízben főzzük puhára körülbelül 20 perc alatt. Amikor puha, szűrjük le, és még melegen törjük össze.
A tejet langyosítsuk meg, keverjük össze a cukorral, majd szórjuk bele az élesztőt. Hagyjuk pihenni öt-tíz percig, amíg habos lesz.
A lisztet szitáljuk egy nagy tálba, és adjuk hozzá a sót. Öntsük hozzá a felfutott élesztőt, majd adjuk hozzá a krumplit, a tojást és a zsírt.
Gyúrjuk össze: akkor jó, ha sima, rugalmas a tészta. Ha túl lágy, adjunk még hozzá kevés lisztet, amennyiben kemény, öntsünk hozzá vizet. Takarjuk le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk pihenni meleg helyen körülbelül egy órán át, vagy amíg a duplájára nő.
Ezt követően tegyük lisztezett felületre, gyúrjuk át, és nyújtsuk körülbelül 1 centi vastagra, majd egy éles késsel csíkozzuk meg. Szúrjuk ki pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral, és rendezzük a tésztákat sütőpapírral bélelt tepsibe.
Pihentessük körülbelül 15-20 percig, végül pedig kenjük le tojással, és szórjuk meg a reszelt sajttal. Toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsük aranybarnára 15-20 perc alatt. Fogyasztás előtt hagyjuk őket teljesen kihűlni.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu