
Így készül a tökéletes sajtos melegszendvics – Kívül ropogós, belül nyúlós sajt teszi fejedelmivé

Cikkek


Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben

Pofonegyszerű banánfánk 20 perc alatt: alig valamiből készül
Ropogós

Káprázatos házi körtelekvár: a vaníliától édes és illatos

Toszkán babos szendvics: indítsd a napot olasz módra

Áfonyás pohárdesszert citromkrémmel: mutatós desszert fél órán belül

Laktató karfiolsaláta sütőben sült zöldségekből: tápláló köret vagy ebéd

Krémes spenótos gnocchi gombával: egyserpenyős receptet mutatunk
Talán lesz, akiben felmerül a kérdés, mégis hogyan lehet a sajtos melegszendvics tökéletes? Egyszerű recept, sajt, kenyér és vaj, nem épp szenzáció.
A sajtos melegszendvics valóban egyszerű, de annál finomabb. Könnyű elkészítése ellenére nem mindenki tudja úgy szervírozni, mint ahogy azt Jon Favreau tette A Séf (Chef) című filmben. A sokoldalú Favreau neve talán nem hangzik ismerősnek, de ha azt írom, hogy a színész a Vasember-filmekben Tony Stark jó kedélyű sofőrjét alakította, máris beugrik, kiről van szó.
Favreau a színészkedés mellett számos produkcióban dolgozott, íróként, producerként vagy épp rendezőként, és köztudott róla, mennyire szereti a hasát. A kulináris élmények iránt érzett szeretete inspirálta, hogy elkészítse A séf című filmet, melyben olyan szakácsot alakított, aki egy rossz éttermi kritika után elhagyja munkahelyét és egy büfékocsival próbál szerencsét. A filmben remek ételek készülnek, köztük ez a sajtos melegszendvics is, amit Favreau művészien készít el, nézőként szinte már érzi az ember, ahogy roppan a szájában a kenyér.
A sajtos melegszendvicsekről a reszelt sajt ugrik be, de a Favreau-féle változatban szeletelt sajtok kerülnek a kenyérbe, méghozzá kétfajta cheddar, valamint gruyére sajt és parmezán. A kenyeret vaslapon kell megsütni, de a serpenyő is megfelel erre a célra, a lényeg, hogy jó forró legyen. Egyszerű, mégis fenomenális sajtos szendvics, amit érdemes kipróbálni.
Sajtos melegszendvics

Hozzávalók 1 darabhoz
- 2 szelet kenyér
- 2 szelet fehér cheddar
- 2 szelet sárga cheddar
- 1 szelet gruyére sajt
- 1 szelet parmezán
- vaj a kenyér kenéséhez
- kevés olaj
Elkészítés:
A serpenyőnket melegítsük fel, kevés olajat öntsünk bele, de tényleg csak keveset.
A kenyérszeleteket kenjük meg vajjal, majd a vajjal megkent oldalukkal lefelé helyezzük őket a forró serpenyőbe, pirítsuk meg. Tegyük a sajtszeleteket az egyik szelet kenyérre, közben óvatosan nézzünk alá, hogy el kezdett-e már barnulni az alja.
Mikor megkapta a szép aranybarna színt, illesszük össze a szendvicset, ismét kenjünk rá egy kis vajat és süssük tovább. Ha szép aranybarna és megolvadtak a sajtok, tegyük egy tányérra, melegen tálaljuk.
Fotó: Getty Images