Krémes sajtszószos tészta vajpuhára sült csirkemellel: cheddarral lesz igazán finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha szeretnél valami meleget készíteni vacsorára, dobd össze ezt a sajtszószos tésztát, nem lesz vele sok munkád, de mennyei.
Egyszerű, laktató és viszonylag gyorsan kész ez a sajtszószos tészta, amely a csirkemelltől lesz tartalmas. Bár a tésztát külön kell megfőzni, minden más egy serpenyőben készül, úgyhogy még a mosogatnivalón is spórolhatsz, ha ezt az ételt készíted el.
A sajtszósz alapja besamelmártás, amely nemcsak a beleolvadt cheddartól lesz különleges, hanem a dinsztelt hagymától, fokhagymától, fehérbortól és a mustártól is. Cheddarból használhatsz vöröset és fehéret is, de más fajta sajttal is működik a recept.
A csirkemellet bátran fűszerezd, jól állnak neki a karakteres zöldfűszerek, de fokhagymaporral, chilivel is megszórhatod sütés előtt.
Sajtszószos tészta csirkemellel
Hozzávalók 4 személyre
Alap:
- 500 gramm csirkemellfilé
- 2 ek olívaolaj
- 0.5 tk kakukkfű
- 1 tk oregánó
- ízlés szerint só, bors
- 500 gramm tészta
Sajtszósz:
- 2 ek vaj
- 2 ek liszt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 60 ml száraz fehérbor
- 1 ek dijoni mustár
- 220 gramm cheddar sajt
- 500 ml tej
- ízlés szerint chilipehely
Elkészítés:
A csirkemellfilét vágjuk csíkokra vagy kockákra, majd fűszerezzük kakukkfűvel, oregánóval, sózzuk, borsozzuk.
A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra.
Egy serpenyőben melegítsünk olívaolajat, majd dobjuk rá a csirkemellet, süssük fehéredésig, az sem baj, ha picit lepirul. Tegyük félre.
Közben forrásban lévő, sós vízben főzzük a tésztát al dente-re. Ha kész, szűrjük le.
Melegítsünk vajat abban a serpenyőben, amelyikben a hús is sült. Mikor elolvadt, adjuk hozzá a hagymát, dinszteljük puhára. Mehet hozzá a liszt is, keverjük vele össze. Öntsük fel a fehérborral, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a mustárt. 1-2 percnyi kevergetés után fokozatosan önstük fel a tejjel, közben keverjük, hogy ne legyen csomós. Addig főzzük, míg besűrűsödik, majd keverjük bele a reszelt sajtot.
Mikor elolvadt a sajt, forgassuk bele a félretett csirkemellet és a tésztát is. Rögtön kínáljuk, ízlés szerint chilivel is meg lehet szórni.
Fotó: Getty Images