Selymes sárgabarack-krémleves lágy görög joghurttal

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bár a sárgabarackról - hacsak nem eszem meg azonnal - leginkább a lekvár jut eszembe, ebben a kánikulában minden gyümölcsből legszívesebben jéghideg krémlevest készítenék. 

Túlzás nélkül állíthatom, hogy a nyári gyümölcsök közül a sárgabarackot várom a legjobban. Na jó, a görögdinnyét is, de azt inkább magában vagy feta sajttal eszem, viszont a sárgabarack tényleg dobogós helyen áll, és ezerféle étel készíthető belőle. 

A gyümölcsös krémlevesben az a szuper, hogy remekül passzol hozzá a joghurt vagy akár a tejföl, amitől sokkal selymesebb és lágyabb lesz - ebbe a verzióba most görög joghurt került.

A sárgabarack egészséges is

A sárgabarack nem csak finom: rendkívül gazdag C- és A-vitaminban, magas a víztartalma, így remekül hidratál. Káliumban is bővelkedik, ami többek között támogatja az egészséges emésztést és erősíti a csontokat. Kalóriatartalma alacsony, így bátran ehetjük.

Sárgabarack-krémleves görög joghurttal

sárgabarackkrémlevesrecept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kilogramm sárgabarack (kimagozva)
  • 4 deciliter görög joghurt
  • 3 evőkanál cukor vagy méz
  • 1 zacskó vaníliás cukor (opcionális)
  • 5 deciliter víz
  • 2 deciliter habtejszín (opcionális)
  • ízlés szerint citromlé
Recept idők

Elkészítés:

Az érett barackokat vágjuk nagyobb darabokra. Tegyük egy fazékba, öntsünk hozzá annyi vizet, hogy éppen ellepje, csepegtessünk hozzá egy kevés citromlevet, majd tegyünk rá cukrot vagy mézet. Addig főzzük, amíg a sárgabarack kicsit megpuhul, ekkor vegyük le a gázról, botmixerrel pürésítsük. Kanalazzunk hozzá görög joghurtot, majd keverjük össze. Ha túl sűrűnek találjuk, önthetünk hozzá egy kis tejszínt is. Fogyasztás előtt néhány órára tegyük hűtőbe.  

 Fotó: Szász Eszter/Sóbors

Ezt is szeretjük