Eddig nem kedveltük, de indiai változatban imádjuk a sárgaborsó-főzeléket
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha valamit utálsz, próbáld meg új nézőpontból megközelíteni, még az is lehet, hogy megszereted.
Én mindig egészen jó evő gyerek voltam, különösen a főzelékeket és zöldségféléket ettem meg válogatás nélkül. Az egyetlen, ami kifogott rajtam, az a sárgaborsó volt, sűrű, ragacsos állaga, a rántástól nehéz, íztől mentes, csak sós-vegetás menzás förmedvényeknek még az emléke is rossz érzéseket kelt bennem.
Abban viszont hiszek, hogy minden életszakaszban adni kell egy új esélyt azoknak az ételeknek, amiket nem szeretünk, hátha mégis megkedveljük őket. Ez gyerekkorban százszorosan igaz, de felnőttkorban is történhetnek nagy fordulatok.
Sárgaborsó-főzelék másképp
Már azzal nagyot lendítünk a dolgon, ha lehagyjuk a rántást: a hüvelyesekből készülő főzelékfélék mind megvannak liszt nélkül, nem kell sem a lencséhez, sem a babhoz ilyesmit használnunk.
A másik a sárgaborsó semleges ízéhez készítendő támaszték. Ez az indiai konyhában csodásan megy, hiszen az pont az olyan alapanyagokkal működik jól, amelyeknek önmagukban nincs erős karakterük.
Indiai sárgaborsó dahl
Hozzávalók 4 személyre
- 300 gramm sárgaborsó
- 1 darab vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 400 gramm hámozott paradicsom (konzerv)
- 200 gramm kókusztej
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál kurkuma
- 0.5 teáskanál reszelt friss gyömbér
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- ízlés szerint csili
Elkészítés:
A sárgaborsót beáztatjuk egy éjszakára. Ha erre nincs idő, akkor forró vízzel leöntjük, és egy órát állni hagyjuk.
Egy lábosban olajat hevítünk, megpároljuk benne az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a lereszelt fokhagymát, gyömbért, majd az összes többi fűszert. Fél percig kevergetjük az alapot, majd hozzáadjuk a paradicsomot, elkeverjük, és beleöntjük a beáztatott sárgaborsót az áztatólevével együtt, sózzuk. Annyi folyadék legyen rajta, amennyi éppen ellepi, így tesszük a lángra és főzzük éppen puhára. Amikor megpuhult, hozzáadjuk a kókusztejet is.
Fotók: Ács Bori/Sóbors