Tejszínes, selymes répakrémleves pirított tökmaggal: a currytől különleges
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Drága nagymamámnál minden nap került leves az asztalra: míg ő inkább a hagyományos ízekhez ragaszkodott, én nagy vonzalmat érzek a modern krémlevesek iránt.
Különösen a hideg, színtelen napokon szeretem nagyon a színes, ízekben gazdag leveseket. A sárgarépából készült krémleves gyönyörű és isteni finom: a pikantériáját egy kevés piros currypaszta adja, ezt a különleges fűszert előszeretettel használja a thai konyha a csípős íze miatt. Itthon ázsiai boltok polcain találhatjuk meg, az íze remekül illik levesekhez és húsételekhez is. Nem árt óvatosan használni - erőteljes aromája miatt -, de ha egyszer megszeretjük, mindig tartunk majd belőle a konyhánkban.
A répakrémleves egyszerűen elkészíthető, finom és egészséges, jót tesz a szervezetünknek. Gazdag tápanyagforrás, bővelkedik vitaminokban: A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamint is kellő mennyiségben tartalmaz, valamint ásványi anyagokat, mint a kalcuim, foszfor és a vas. Érdemes tehát gyakran fogyasztani ezt a narancssárga zöldséget.
Sárgarépa-krémleves
Hozzávalók 4 személyre
Leves:
- 8 darab sárgarépa
- 2 darab mogyoróhagyma
- 1 darab vöröshagyma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 teáskanál piros currypaszta
- 6 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál vaj
- 1 evőkanál passata
- 100 milliliter főzőtejszín 20%-os
- alaplé vagy víz
Tálalás:
- friss petrezselyem
- pirított tökmag (díszítésnek)
Elkészítés:
A zöldségeket készítsük elő: a sárgarépát pucoljuk meg és vágjuk karikára, a hagymákat is szabadítsuk meg a héjuktól, majd kockázzuk őket apróra, a fokhagyma héját is távolítsuk el, majd zúzzuk össze. Az előkészített zöldségeket tegyük félre.
Vegyünk elő egy nagy edényt, tegyük közepes lángra, majd tegyük bele a vajat, ha felolvadt, mehet bele a mogyoróhagyma és a vöröshagyma, körülbelül 5-7 percig dinszteljük, vigyázzunk, ne kapjon oda. Ezután a fokhagyma is a fazékba kerül, sózzuk, borsozzuk, majd a curry és a passata jön, körülbelül egy percig kevergetjük. A felkarikázott répa következik, alapos kavarás után annyi folyadékot (alaplé, víz) öntünk az edénybe, amennyi ellepi a zöldségeket. A lángot kicsit magasabbra vesszük, 20 percig főzzük a levest.
Az elkészült levest botmixerrel pürésítjük, majd visszatesszük közepes lángra, hozzáadjuk a tejszínt, 2-3 perc folyamatos kevergetés mellett összefőzzük vele. Tálalásnál pirított tökmagot és petrezselymet is használhatunk.
Fotó: Getty Images