Házi vegyes savanyúság, ahogy a nagyi készítette - Egy kis csípős paprika csak jót tesz neki
A házi készítésű vegyes savanyúságnak nincsen párja. Ha most teszed el, egész télen lesz vitamindús kísérő a húsok mellé.
A spárga szezonja fájdalmasan rövid, így aki szereti, szinte mindennap elkészítheti. A szezon elején még viszonylag drága, de később sokkal barátibb lesz az ára, akkor érdemes bevásárolni belőle.
Sajnos nem áll el sokáig, így érdemes azonnal felhasználni, akár csak úgy, hogy megsütöd sütőben egy kevés parmezánnal. A spárgát el is teheted savanyúságként, méghozzá nagyon egyszerűen, és mennyire jó lesz később elővenni és valami finom pörkölt vagy sült hús mellé tálalni.
A spárgákat törjük meg, hogy a fás részektől megszabaduljunk. Mossuk meg alaposan, majd kössük őket össze.
Tegyük egy olyan edénybe, amelyben kényelmesen elférnek, öntsünk rájuk annyi vizet, amennyi ellepi őket. Tegyük a tűzhelyre, és forrástól számított 4-5 percig főzzük. Ha kész, szűrjük le, és hagyjuk megszáradni.
Készítsük el a felöntőlevet. Egy edénybe öntsük bele az ecetet, a vizet, adjuk hozzá a sót és a cukrot, majd tegyük a tűzhelyre, és közepes lángon forraljuk fel. Addig keverjük, amíg a cukor és a só fel nem oldódik benne.
A megtisztított egy nagy vagy két kisebb üvegbe tegyük bele a spárgacsokrot, majd nyomjuk bele a kakukkfüvet és a fokhagymagerezdeket. Öntsünk rá annyi ecetes levet, hogy ellepje, majd jó szorosan zárjuk le az üveget. Állítsuk az üveget egy nagyobb, kibélelt lábasba, öntsünk bele vizet, majd forraljuk 30 percig. Ekkor zárjuk le a gázt, és hagyjuk az üveget a vízzel együtt kihűlni. Vegyük ki a vízből, töröljük szárazra, majd tegyük a kamrapolcra, és legkésőbb 40 nap múlva fogyasszuk el.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu