Aranybarnára sült, fokhagymás édeskáposzta – Köretnek vagy magában is eheted
A steakről ne csak a sült húsok jussanak eszedbe, vegetáriánusként is ehetsz isteni pirult zöldségeket.
A szlovákok híres tésztáját, a sztrapacskát vagy haluskát a juhtúrós mellett savanyú káposztás változatban is feltétlenül meg kell kóstolni. A nokedlihez hasonló, krumplis tészta önmagában is kiváló, és gyakran húsok mellé kínálják. A különféle sertéssültek, a csülök, a kolbász is tökéletes hozzá. Ropogós baconnel még izgalmasabbá teheted.
A sztrapacskát otthon sem bonyolult elkészíteni, csak a nyers krumpli reszelése időigényes kicsit. A tésztába kerülő liszt mennyisége attól is függ, hogy milyen típusú krumplival dolgoztál, mennyit vesz fel.
Az adagot érdemes megduplázni, mert mindenki szívesen repetázik belőle.
A nyers krumplit hámozzuk meg, majd reszeljük le. Adjuk hozzá a lisztet, kevés sót, és gyorsan gyúrjuk össze. Rugalmas, a nokedlihez hasonló állagú tésztát kell kapnunk. Amennyiben túl híg a massza, szórjunk még hozzá lisztet.
Egy nagy fazékban forraljunk vizet, majd szaggassuk bele a tésztát kanállal vagy nokedliszaggatóval. Ha két-három perc múlva a galuskák feljönnek a víz tetejére, szűrjük le, és csepegtessük le.
A bacont vágjuk kisebb darabokra, és pirítsuk meg kevés zsiradékon. Szűrőlapáttal szedjük ki a fazékból, és tegyük félre.
A káposztát nyomkodjuk ki, ha nagyon savanyú, akkor mossuk is ki, és dinszteljük egy kicsit a baconből visszamaradt zsiradékon. Keverjük hozzá a sztrapacskát, dobjunk még hozzá ízlés szerint sót, borsot, rakjuk a tetejére a pirított bacont, és már tálalhatjuk is.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu