Fantasztikus orosz káposztaleves: immunerősítő őszi fogás
Az orosz konyha egyik hagyományos kedvence a káposztaleves, vagyis a scsí, mely hússal és hús nélkül is készülhet.
A korhelylevest édesanyámtól tanultam, aki a mai napig is gyakorta készíti el. Kevés hozzávalóból készül, és viszonylag megfizethető áron beszerezhetők a hozzávalói. Az esszenciáját a savanyú káposzta mellett a füstölt sonka vagy a kolbász adja meg, de a köménymag különleges íze is elengedhetetlen hozzá.
Néhány egyszerű lépés, és máris kész a kellemesen sós és savanykás leves, amelyből a tejfölt se felejtsd le, mert anélkül olyan lenne, mit a szilvás gombóc szilva nélkül.
A hagymákat tisztítsuk meg és aprítsuk fel.
A sonkát vágjuk fel kisebb kockákra.
A savanyú káposztát öblítsük le folyó víz alatt, majd nyomkodjuk ki.
Ezután tegyük bele egy nagy lábasba, és engedjünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje. Adjuk hozzá a felaprított vöröshagymát és a sonkakockákat, majd főzzük meg kb. 20-25 perc alatt.
Ha a káposzta megpuhult, készítsük el a rántást.
Egy kisebb lábasba tegyük bele az olajat, majd a lisztet, és kezdjük el pirítani. Amikor kezd színt kapni, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, és kb. 30 másodpercig pirítsuk. Ezután vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a pirospaprikát és a köményt.
Végül a rántást keverjük hozzá a főtt káposztához, amit úgy is csinálhatunk, hogy direktben belekeverjük, vagy kimerünk a levesből egy merőkanál vizet és felkeverjük benne, úgy öntjük hozzá.
Ezután sózzuk, borsozzuk, illetve ízlés szerint adjunk hozzá még őrölt köményt is. Forraljuk fel a levest, és ha kész, tálaljuk melegen.
A tetejére tegyünk egy teáskanál tejfölt, hogy még finomabb legyen.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu