Korhelyleves gazdagon: füstölt sonkával a legfinomabb

7
Nyomtatás
korhelyleves
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A korhelyleves elkészítése pofonegyszerű, és néhány hozzávaló elegendő hozzá. Két dolgot viszont semmi szín alatt ne felejts el, a köményt és a füstölt sonkát, mert ezek nélkül elveszti a varázsát.

A korhelylevest édesanyámtól tanultam, aki a mai napig is gyakorta készíti el. Kevés hozzávalóból készül, és viszonylag megfizethető áron beszerezhetők a hozzávalói. Az esszenciáját a savanyú káposzta mellett a füstölt sonka vagy a kolbász adja meg, de a köménymag különleges íze is elengedhetetlen hozzá. 

Néhány egyszerű lépés, és máris kész a kellemesen sós és savanykás leves, amelyből a tejfölt se felejtsd le, mert anélkül olyan lenne, mit a szilvás gombóc szilva nélkül.

Korhelyleves gazdagon

korhelyleves

Hozzávalók 6 adaghoz

A leveshez:

  • 1 kg savanyú káposzta
  • víz
  • 1.5 tk. fűszerkömény
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek. étolaj
  • 1 ek. búzaliszt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. pirospaprika
  • 100 g füstölt sonka
  • bors

A tálaláshoz:

  • 3 ek. tejföl
Recept idők

Elkészítés:

A hagymákat tisztítsuk meg és aprítsuk fel.

A sonkát vágjuk fel kisebb kockákra.

A savanyú káposztát öblítsük le folyó víz alatt, majd nyomkodjuk ki.

Ezután tegyük bele egy nagy lábasba, és engedjünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje. Adjuk hozzá a felaprított vöröshagymát és a sonkakockákat, majd főzzük meg kb. 20-25 perc alatt.

Ha a káposzta megpuhult, készítsük el a rántást.

Egy kisebb lábasba tegyük bele az olajat, majd a lisztet, és kezdjük el pirítani. Amikor kezd színt kapni, adjuk hozzá a felaprított fokhagymát, és kb. 30 másodpercig pirítsuk. Ezután vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a pirospaprikát és a köményt.

Végül a rántást keverjük hozzá a főtt káposztához, amit úgy is csinálhatunk, hogy direktben belekeverjük, vagy kimerünk a levesből egy merőkanál vizet és felkeverjük benne, úgy öntjük hozzá.

Ezután sózzuk, borsozzuk, illetve ízlés szerint adjunk hozzá még őrölt köményt is. Forraljuk fel a levest, és ha kész, tálaljuk melegen.

A tetejére tegyünk egy teáskanál tejfölt, hogy még finomabb legyen.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon