Petrezselymes nokedli egyszerűen: mutatjuk, mi hogyan készítjük

pncover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A nokedli finom és könnyedén elkészíthető, kínálhatod köret vagy főfogás formájában, mutatjuk, szerintünk, hogy lesz tökéletes.

A nokedli olyan, mint a palacsinta, mindenki el tudja készíteni, nem érdemes a bolti mirelitet választani, mert csalódás lesz a vége! A házi galuska verhetetlen: ha betartasz néhány szabályt, és nem félsz kipróbálni valami újat, akkor meglepő ízélményben lesz részed.

Szabályok

Nokedli készítésénél a masszát mindig szaggatás előtt keverd be, ne dolgozd túl, csak gyors mozdulatokkal állítsd össze. A nagyi változatában mindig víz kerül a tésztába, ám ezt érdemes tejre cserélni, sokkal kellemesebb textúrát kap a galuska, és finomabb is lesz. Sőt, van, aki tejfölt is kever a masszába.

A nokedliben zöldfűszernek is jut hely, jelen esetben a petrezselyemre esett a választásunk, de metélőhagyma vagy medvehagyma is kerülhetett volna a masszába. A galuskát mindig forrásban lévő vízbe szaggasd, több adagban. Az elkészült nokedlit azonnal tálalhatod, de ha szeretnéd, le is öblítheted hideg vízzel, hogy ne ragadjon össze, ha később kínálnád.

Petrezselymes nokedli

pnct

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 200 g finomliszt
  • 1 csipet
  • 2 darab tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • 120 ml tej
  • víz a főzéshez
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet a sóval forgassuk egybe.

A tojást, a finomra vágott petrezselymet és a tejet keverjük a liszthez, míg ragacsos nokedlitésztát nem kapunk.

Egy fazékban forraljunk vizet, adjunk hozzá 1 csipet sót. Amikor a víz lobog, szaggassuk bele a nokedlit, majd várjunk 2-3 percet, ez idő alatt a galuska felúszik a víz felszínére. A nokedlit szűrjük le, majd hideg, folyó víz alatt öblítsük át.

Az elkészült nokedlit tálaljuk pörkölttel, vagy készítsünk belőle tojásos nokedlit.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük