Sütés nélkül készülő krémes csokis pite: alul ropogós réteg, felül habos krém
A sütés nélkül készülő csokis pite olyan lágy, hogy szinte szétolvad a szádban.
Bármilyen ízesítéssel is készítsd, a selymes, pillanatok alatt elolvadó és intenzíven csokoládés ízének képtelen leszel ellenállni. Most egy percek alatt összedobható alapreceptet mutatunk, amit kedved szerint variálhatsz, de az alap önmagában is garantáltan megállja majd a helyét.
A tojást ebben a receptben az aquafaba, azaz a csicseriborsólé helyettesíti, amely magas fehérjetartalma miatt a tojásfehérjéhez hasonlóan kemény habbá verhető. Az a különbség a kettő között, hogy az aquafaba habosítása hosszabb időt igényel, akár 8-10 perc is lehet, és ahhoz, hogy a hab ne essen össze, alakítanod kell a kémhatásán, ehhez szükséges egy kevés ecet vagy egy csipet borkősav.
A csokit a vaníliával gőz felett olvasszuk fel, majd tegyük félre kihűlni.
Az aquafabát a csipet sóval kezdjük habbá verni, majd amikor közepesen kemény a habunk, fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot. Amikor már majdnem készen van, adjuk hozzá az ecetet is, és fejezzük be a habosítást. Verjük habbá a tejszínt is, majd óvatos, de határozott mozdulatokkal keverjük bele az aquafabahabba, és csorgassuk hozzá a felolvasztott csokoládét.
Porciózzuk 4 pohárba, és igény szerint díszítsük. Fogyasztás előtt legalább 3-4 órára tegyük hűtőbe, és hagyjuk megdermedni.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu