Selymes krumplikrémleves pár hozzávalóból: tejmentes receptet mutatunk

6
Nyomtatás
krumplikrémleves
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A krumpliból készült krémleves egy igazi téli, bekuckózós étel, amely ízletes póréhagymával készül.

Bár a krumpli egész évben a rendelkezésünkre áll, a belőle készült krémleves számomra mégis inkább a téli fogások csapatát erősíti. Melengető fűszerekkel, egyszerűen készül, és a rohanósabb napokba is könnyen belefér, hiszen fél óra alatt összedobható. 

A kiegészítőként használt póréhagyma nemcsak az íze miatt lényeges eleme a levesnek, hanem tápértéke miatt is: kiváló B6-, C-, E-, K-vitamin-forrás, és bővelkedik magnéziumban, mangánban, vasban és folátban is. A hagymához képest pedig enyhébb, kevésbé hivalkodó az aromája, így azokhoz az ételekhez érdemes használni, amelyekben a fő összetevő – jelen esetben a krumpli – ízét szeretnéd hangsúlyozni. 

Egy szezonban többször is érdemes elkészítened, hiszen pénztárcabarát, biztosan nem unsz majd rá, és könnyed vacsorának is szuper.

Selymes krumplikrémleves póréhagymával

krumplikrémleves2

Hozzávalók 6 személyre

  • 5 db nagy krumpli
  • 3 szál nagy póréhagyma
  • 3 ek olívaolaj
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 tk
  • 2 csipet bors
  • 1 tk szárított kakukkfű
  • 0.5 tk szárított rozmaring
  • 3 db babérlevél
  • 1 l zöldségalaplé (vagy víz)
  • 400 ml konzerves kókusztej
  • 1 ek friss citromlé
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit mossuk meg, hámozzuk meg és vágjuk nagyobb kockákra.

Alaposan mossuk meg a póréhagymát (nagyon sáros, földes tud lenni a belsejük), majd karikázzuk fel a fehér részeket.

Egy olívaolajjal felhevített edényben dinszteljük 2 percig, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és együtt is pirítsuk őket további 1-2 percig. 

Adjuk hozzá a fűszernövényeket, a sót és a borsot, majd forgassuk bele a felkockázott krumplit is, és öntsük fel az alaplével. Közepes hőfokon főzzük 15-20 percig, vagy amíg a krumpli teljesen megpuhul.

Öntsük az elkészült levest turmixgépbe, adjuk hozzá a sűrű kókusztejet és a citromlevet, és pürésítsük selymes állagúvá. Turmixgép helyett botmixert is használhatunk.

Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és az ebben a receptben szereplő házi készítésű krutonnal tálaljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon