Tejszínes póréhagymaleves sajttal dúsítva: a melengető fogás fehérborral készül
A selymes krémleves a sajttól lesz különleges, főleg akkor, ha füstölt változatot használsz.
Bár a krumpli egész évben a rendelkezésünkre áll, a belőle készült krémleves számomra mégis inkább a téli fogások csapatát erősíti. Melengető fűszerekkel, egyszerűen készül, és a rohanósabb napokba is könnyen belefér, hiszen fél óra alatt összedobható.
A kiegészítőként használt póréhagyma nemcsak az íze miatt lényeges eleme a levesnek, hanem tápértéke miatt is: kiváló B6-, C-, E-, K-vitamin-forrás, és bővelkedik magnéziumban, mangánban, vasban és folátban is. A hagymához képest pedig enyhébb, kevésbé hivalkodó az aromája, így azokhoz az ételekhez érdemes használni, amelyekben a fő összetevő – jelen esetben a krumpli – ízét szeretnéd hangsúlyozni.
Egy szezonban többször is érdemes elkészítened, hiszen pénztárcabarát, biztosan nem unsz majd rá, és könnyed vacsorának is szuper.
A krumplit mossuk meg, hámozzuk meg és vágjuk nagyobb kockákra.
Alaposan mossuk meg a póréhagymát (nagyon sáros, földes tud lenni a belsejük), majd karikázzuk fel a fehér részeket.
Egy olívaolajjal felhevített edényben dinszteljük 2 percig, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és együtt is pirítsuk őket további 1-2 percig.
Adjuk hozzá a fűszernövényeket, a sót és a borsot, majd forgassuk bele a felkockázott krumplit is, és öntsük fel az alaplével. Közepes hőfokon főzzük 15-20 percig, vagy amíg a krumpli teljesen megpuhul.
Öntsük az elkészült levest turmixgépbe, adjuk hozzá a sűrű kókusztejet és a citromlevet, és pürésítsük selymes állagúvá. Turmixgép helyett botmixert is használhatunk.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és az ebben a receptben szereplő házi készítésű krutonnal tálaljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu