![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Selymes, vajas répafőzelék: így készítve a gyerekek is szeretni fogják
![sfcover](https://kep.index.hu/1/0/3607/36077/360779/36077947_2757757_4d41e33027c6e0dc2243a8cb4743968d_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A krémes répafőzelék kétféle módon kerülhet a tányérra, édesen vagy pikánsan fűszerezve.
A sárgarépa-főzelék sokakban rossz emlékeket idéz elő, tipikus menzakaja a szó rossz értelmében. Én sem szerettem sosem, a hideg rázott tőle. Egyedül a mamám sárgarépa-főzelékét tudtam megenni jóízűen, de máshol megkóstolni sem mertem, mert tudtam, milyen a rosszul készített verzió. A répafőzeléket sokan édesen szeretik, amit mézzel vagy cukorral szoktak kihangsúlyozni. Érdemes azonban pikánsabb fűszerezéssel is elkészíteni a főzeléket, így készítve még a legfinnyásabb gyereknek is ízleni fog.
A vajtól és tejtől selymes főzelék kissé savanykás lesz a citromnak köszönhetően, és egy kicsit pikáns is lesz, mivel őrölt bors is kerül bele. Tálalásnál jól mutat, ha petrezselyem is kerül rá, ha azonban a csípős ízeket részesíted előnyben, érdemes finomra vágott chilipaprikával megbolondítani a főzeléket, amely mellé fasírtot, rántott húst vagy tojásos krokettet is lehet kínálni.
Selymes répafőzelék
![sfct](https://kep.index.hu/1/0/3607/36078/360780/36078073_243ac23d0e21eba92ec8be2420791348_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 5 darab sárgarépa
- 1 csokor petrezselyem
- 1 darab citrom reszelt héja és leve
- 80 gramm vaj
- 60 gramm liszt
- 2 deciliter víz
- 7 deciliter tej
- só és bors ízlés szerint
- 1 darab chilipaprika
Elkészítés:
A megtisztított répát karikázzuk fel.
Magas falú lábasban olvasszuk fel a vajat, majd dobjuk rá a répakarikákat és pároljuk félpuhára. Keverjük hozzá a lisztet, vizet és a tejet. Alapos keverés után ízesítsük a főzeléket sóval, borssal és a citrom reszelt héjával és levével. A főzeléket főzzük rottyanásig.
Tálalásnál finomra vágott petrezselyemmel vagy finomra vágott chilipaprikával szórjuk meg.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!