
Isteni, ropogós sütemény Nápolyból: a sfogliatelle elképesztően finom

Cikkek


Ropogósra sült sajtos krumpligolyó: könnyen elkészíthető finomság

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Gyors, házi pesztós penne: tejszín teszi krémessé

Pihe-puha kókuszos muffin ropogós morzsával: gyerekjáték az elkészítése

Isteni finom tejszínes, gombás csirkemell: éttermi fogás otthon készítve

Tudod, mi volt Petőfi Sándor és Ady Endre kedvenc étele? Kvízünkben letesztelheted!

Karcsúsító avokádós tonhalsaláta: diéta alatt is jóllakhatsz vele
Tradicionális, nápolyi, hajtogatott, leveles desszert, amibe édes vagy sós tölteléket szoktak rejteni.
A fennmaradt történetek szerint az elképesztően finom süteményt először az 1600-as évek környékén, egy salernói Conca dei Marini karmelita kolostorban készítették. A finomságért egy leleményes apácának lehetünk hálásak, akinek a nyakán maradt a búzadara, amit nem volt szíve kidobni. Évekkel később egy nápolyi cukrász tette híressé a receptet, kicsit alakított rajta, azóta pedig Olaszország büszkesége a sokrétegű sütemény.
Nápolyban úgy tartják, a finomság a helyiek jellemét tükrözi, a látszólag kemény külső lágy szívet rejt. Amikor beleharapunk, ropog a tészta, belül puha és gazdag a tölteléktől, a legfinomabb még melegen fogyasztva.
A sfogliatelle elkészítése fáradságos munka, de tényleg megéri rászánni az időt. A sokrétegű tészta édes vagy sós tölteléket kap, a legnépszerűbb változatokban kandírozott gyümölcshéjjal gazdagítják.
Sfogliatelle

Hozzávalók 4 személyre
A tészta:
- 500 gramm liszt
- 1 nagy csipet só
- 175 milliliter víz
- 25 gramm méz
- 150 gramm zsír
A töltelék:
- 450 milliliter tej
- 100 gramm cukor
- 1 csipet só
- 150 gramm búzadara
- 500 gramm ricotta
- 1 darab tojás
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 1 darab narancs héja
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
A lisztet és a sót öntsük keverőtálba, majd a vizet és a mézet is adjuk hozzá, alaposan dolgozzuk össze. Gyúrjunk belőle tésztát, amit csomagoljunk folpacka, majd 30 percre tegyük a hűtőbe pihenni.
Pihenés után a tésztacipót vágjuk 4 egyforma darabra. Fogjunk egy darabot, a lehető legvékonyabbra nyújtsuk ki, majd lágyan kenjük meg zsírral és tekerjük fel. Ezután nyújtsunk ki még egy darab tésztát, kenjük meg zsírral, majd a tésztahengert illesszük a végéhez és tekerjük fel a tésztát. Ezt a folyamatot ismételjük meg a másik két darabbal is. A vastag tésztahengert csomagoljuk folpackba, majd 2-3 órára tegyük hűtőbe pihenni.
A krémhez cukros-sós-tejben főzzük meg a darát és hűtsük ki, utána a ricottát, tojást, vaníliakivonatot, fahéjat és a narancs reszelt héját is keverjük bele.
A tésztahengert vegyük ki a hűtőből, vágjunk belőle 2-3 centiméter vastag érméket, amikből bezsírozott kézzel óvatosan nyomjuk ki a közepüket, formáljunk belőlük tölcséralakot. A kialakított mélyedésbe kanalazzunk a töltelékből annyit, hogy a tésztát le tudjuk zárni. A töltött sütiket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, süssük 180 fokos előmelegített sütőben 20-30 perc alatt aranybarnára.
Fotó: Getty Images