![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Isteni, ropogós sütemény Nápolyból: a sfogliatelle elképesztően finom
![solscover](https://kep.index.hu/1/0/3435/34356/343569/34356995_2630719_7e39aa546e7e879eea04b3bc435f8a25_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Tradicionális, nápolyi, hajtogatott, leveles desszert, amibe édes vagy sós tölteléket szoktak rejteni.
A fennmaradt történetek szerint az elképesztően finom süteményt először az 1600-as évek környékén, egy salernói Conca dei Marini karmelita kolostorban készítették. A finomságért egy leleményes apácának lehetünk hálásak, akinek a nyakán maradt a búzadara, amit nem volt szíve kidobni. Évekkel később egy nápolyi cukrász tette híressé a receptet, kicsit alakított rajta, azóta pedig Olaszország büszkesége a sokrétegű sütemény.
Nápolyban úgy tartják, a finomság a helyiek jellemét tükrözi, a látszólag kemény külső lágy szívet rejt. Amikor beleharapunk, ropog a tészta, belül puha és gazdag a tölteléktől, a legfinomabb még melegen fogyasztva.
A sfogliatelle elkészítése fáradságos munka, de tényleg megéri rászánni az időt. A sokrétegű tészta édes vagy sós tölteléket kap, a legnépszerűbb változatokban kandírozott gyümölcshéjjal gazdagítják.
Sfogliatelle
![solsct](https://kep.index.hu/1/0/3435/34356/343569/34356977_70ccfa703b099b5e6bb51561515ef942_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
A tészta:
- 500 gramm liszt
- 1 nagy csipet só
- 175 milliliter víz
- 25 gramm méz
- 150 gramm zsír
A töltelék:
- 450 milliliter tej
- 100 gramm cukor
- 1 csipet só
- 150 gramm búzadara
- 500 gramm ricotta
- 1 darab tojás
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 1 darab narancs héja
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
A lisztet és a sót öntsük keverőtálba, majd a vizet és a mézet is adjuk hozzá, alaposan dolgozzuk össze. Gyúrjunk belőle tésztát, amit csomagoljunk folpacka, majd 30 percre tegyük a hűtőbe pihenni.
Pihenés után a tésztacipót vágjuk 4 egyforma darabra. Fogjunk egy darabot, a lehető legvékonyabbra nyújtsuk ki, majd lágyan kenjük meg zsírral és tekerjük fel. Ezután nyújtsunk ki még egy darab tésztát, kenjük meg zsírral, majd a tésztahengert illesszük a végéhez és tekerjük fel a tésztát. Ezt a folyamatot ismételjük meg a másik két darabbal is. A vastag tésztahengert csomagoljuk folpackba, majd 2-3 órára tegyük hűtőbe pihenni.
A krémhez cukros-sós-tejben főzzük meg a darát és hűtsük ki, utána a ricottát, tojást, vaníliakivonatot, fahéjat és a narancs reszelt héját is keverjük bele.
A tésztahengert vegyük ki a hűtőből, vágjunk belőle 2-3 centiméter vastag érméket, amikből bezsírozott kézzel óvatosan nyomjuk ki a közepüket, formáljunk belőlük tölcséralakot. A kialakított mélyedésbe kanalazzunk a töltelékből annyit, hogy a tésztát le tudjuk zárni. A töltött sütiket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, süssük 180 fokos előmelegített sütőben 20-30 perc alatt aranybarnára.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!