![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Szaftos gyümölcskenyér marcipánnal - Az angolok húsvéti desszertje, a Simnel Cake
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Minden nemzetnek megvan a maga húsvéti menüje, az angolok klasszikus ünnepi desszertje a Simnel Cake. Ha szeretnénk egy kis változatosságot vinni a megszokott menüsorba, próbáljuk ki a britek kedvencét.
Nem áltatok senkit, ez a sütemény nem egyszerű és nem is gyors - legalább 2 órán át kell sütni és a marcipán formázására is időt kell szánni. Azonban annyira tökéletes, gyönyörű és finom a végeredmény, hogy legalább ilyenkor, ünnepekkor megéri elkészíteni.
Az angol desszert titka
A Simnel Cake titka abban rejlik, hogy alacsony hőfokon sokáig kell sütni - 140-150 fokon legalább 2 órán át. Ha a teteje nagyon pirulna, de a közepe még nincsen kész, le lehet fedni alufóliával vagy sütőpapírral, azonban akkor lyukasszuk ki a papírt, hogy távozni tudjon a gőz. Ha még 2 és fél óra után is nedvesnek látjuk a fogpiszkálót vagy tűt, amivel a tésztát ellenőriztük, ne ijedjünk meg, valószínűleg csak a tésztában lévő marcipán az.
Marcipán helyettesítése
Bármilyen színezett vagy natúr marcipánt használhatunk a tortához. A tésztalapok közé és a torta tetejére is kerül egy réteg, a maradékból pedig 11 golyót kell formálni, amelyek Jézus apostolait jelképezik - értelemszerűen Júdás kimarad.
A boltban kapható marcipánmasszák nem éppen olcsóak és sokan nem is szeretik annyira őket - azonban szerencsére lehet helyettesíteni házi készítésű mandulapasztával. A hozzávalókat és az összeállítást a receptben találjátok.
Simnel Cake
![simnel-cake-recept](https://kep.index.hu/1/0/2910/29102/291021/29102121_281e1455062e08991f7ad7f0c8e8ee05_wm.jpg)
Hozzávalók 1 adaghoz
- 170 gramm vaj
- 170 gramm cukor
- 3 darab tojás
- 170 gramm liszt
- 0.5 teáskanál fahéj
- 340 gramm aszalt gyümölcs
- 60 gramm cukrozott cseresznye
- 2 evőkanál narancshéj
- 500 gramm marcipánmassza
- 90 gramm baracklekvár
- 250 gramm cukor (ha marcipán helyett mandulapasztát használunk)
- 250 gramm őrölt mandula
- 2 darab tojás
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. Vajazzunk ki és béleljünk ki körben sütőpapírral egy 20 cm-es tortaformát.
Keverjük a cukrot habosra a vajjal. Adjuk hozzá fokozatosan a felvert tojásokat és a lisztet is. Keverjük bele a fahéjat, az aszalt gyümölcsöket, cseresznyét és a narancshéjat.
A marcipán vagy a mandulapaszta egyharmadát nyújtsuk ki kör alakúra, akkorára mint a tortaforma. Ha mandulapasztát használunk, keverjük össze robotgéppel a hozzávalókat, amíg egy sűrű, formázható állagot nem kapunk.
Öntsük a tészta felét a tortaformába, helyezzük rá a marcipánlapot, majd öntsük rá a tészta másik felét is.
Süssük a tortát kb. 2 óra 30 percig, de 2 óra után folyamatosan ellenőrizzük. Ha a fogpiszkálót még nedvesnek látjuk, az csak valószínűleg a marcipán miatt van. Ha már barna a tésztája, készen van.
A marcipán vagy mandulapaszta másik harmadát is nyújtsuk ki a tortaforma méretére.
A kihűlt tortát kenjük meg baracklekvárral, majd tegyük a tetejére a marcipánkört.
A marcipán harmadik harmadából készítsünk 11 golyót, helyezzük körbe a torta tetején, a baracklekvárral ragasszuk oda.
Ha van grillfokozatunk a sütőn, tegyük be a tortát pár percre, hogy a marcipángolyókat megpirítsuk, de enélkül is tökéletes.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!