A hagyományos slambuc titka egyenesen a Hajdúságból - Így lesz pirult és ízes

slambuc cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az egyik legrégebbi tésztaételünk titka a forró edény és az izzasztó kavargatás - ettől lesz olyan különleges, pirult és ízes.

A kásák a legrégebbi ételeink, ezek között is ősi hagymánya van a tésztából készült változatoknak: gyakran készültek reszelt, morzsolt, a mai tarhonyához hasonló tésztákból, másutt tördelt, lebbencsszerű tésztalapokat használtak hozzá. Jól mutatja a tésztakása rengeteg különböző elnevezése, hogy mennyire fontos és alapvető fogás lehetett. A Magyar Néprajzi Lexikon rengeteg nevét ismeri, ezek közül a kedvenceink a szuszinka, az öhöm, a handabakáré, a betyáros és a topogó, de nevezték öreglebbencsnek, pirított lebbencsnek és gombótának is. 

A zsírban pirított, majd megfőtt tészták az egész országban elterjedtek, mégis a hajdúsági slambuc őrizte meg a legtovább ezt a hagyományt. Többféle elkészítési módja létezik: van, aki szalonnán indítja és kolbászt is tesz bele, más krumplit is főz hozzá. A legősibb verzió pusztán szalonnából, krumpliból és tésztából áll, a lényeg pedig a pirítva kevergetés technológiája.

Ezt a műveletet leghatékonyabban bográcsban lehet elvégezni, de otthon, télen egy vaslábos is megteszi. A lényeg a folytonos kevergetve pirítás. Az alábbi receptet Violától kaptam Hajdúszoboszlóról, ez tehát egy maximálisan autentikus hajdúsági slambuc. 

Slambuc

slambuc cikkhez

Hozzávalók 4 személyre

  • 100 gramm szalonna
  • 200 gramm krumpli
  • 500 gramm lebbencs tészta
  • ízlés szerint
  • 1 kiskanál fűszerpaprika
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 darab paradicsom
  • 1 darab zöld paprika
Recept idők

Elkészítés:

A szalonnát kis kockákra vágjuk, és a zsírral együtt vaslábosba tesszük. Alacsony lángon kiengedjük a zsírt belőle, majd belekeverjük a fűszerpaprikát. Beletördeljük a tésztát, és folyamatos keverés, forgatás közben aranyszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, a paradicsomot, paprikát, a meghámozott és felkockázott krumplit, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Továbbra is folyamatosan keverjük-forgatjuk, és mikor a vizet magába szívta, újabb adagot öntünk rá - egyszerre csak keveset - egészen addig, míg minden meg nem puhul. Azt mondják, csak akkor lesz az igazi, ha legalább 32 alkalommal átkeverik. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük