Zabpelyhes, magos ropogós: ha rágcsálnál valami egészségeset

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nassolni nyilván rossz dolog, és bármit nassolunk, az egészségtelen. ahogy azt sem hisszük már el, hogy létezik bármilyen étel, ami nem hizlal. De talán azért mégis van értelme legalább annak, ha valódi tápértéket rágcsálunk, ha ránk tör a rághatnék.

A legtöbb szeretett rágcsálnivaló üres kalória, tömény szénhidrát, só, cukor. Ez a ropogós, magvas ropogós ezek ellen az alapok ellen lép fel. Alig van benne zsiradék, az elemeket egy elenyészően kevéske olaj, méz, és a chia mag tartja össze. Liszt helyett magokból és zabpehelyből áll az egész, amik ráadásul pirulás közben elképesztően erős illatot árasztanak és nagyon intenzív ízük lesz. 

Az elkészítése hihetetlenül, banálisan egyszerű: mindent el kell keverni, aztán egy sütőpapírra egyengetni. Nincs formázás, szaggatás, nincs kelesztés, az egész az ötlettől a megvalósulásig 40 percen belül megvan.

Mártogatósok mellé is szuperül illik, gluténmentes, ha olyan zabpehelyből készítjük, nincs benne tojás se tejtermék, mindenféle allergiával szenvedőket megvendégelhetünk vele. A magok aránya szabadon variálható az ízlésünk és készletünk szerint, lehet benne több az egyikből és kevesebb a másikból.

Sokmagvas-zabpelyhes kréker

DSC 4449

Hozzávalók 12 adaghoz:

  • 130 gramm zabpehely
  • 60 gramm tökmag
  • 60 gramm napraforgómag
  • 60 gramm szezámmag
  • 3 evőkanál mák
  • 3 evőkanál chia mag
  • 60 gramm aprított mandula
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál
  • 1.5 deciliter víz
  • 2 evőkanál olaj
Recept idők

Elkészítés:

Az alapanyagokat mind összekeverjük egy nagy tálban, jó alaposan, hogy az olajból és a mézből is jusson mindenhová. Hagyjuk tíz percig pihenni. Egy sütőpapírral kibélelünk egy sütőlapot, erre halmozzuk a keveréket, majd ráterítünk egy másik sütőlapot, és egy sodrófával laposra egyengetjük. 190 fokosra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, és egy határozott mozdulattal megfordítjuk, vagy az egészet átborítjuk egy másik tepsire. További 15 percig sütjük. Ha kihűlt, nagyobb darabokra tördeljük.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük