A mogyoróízű gabona: így szeresd meg a hajdinát

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagyon unalmas tud lenni, amikor nem sikerül kikászálódni a krumpli-rizs-tészta spirálból, ezért sütünk gyakran zöldségeket és próbálunk ki rizs helyett is alkalomadtán más gabonákat - vagy, mint most, magokat. A hajdina ezek között a leginkább megosztó, mert nagyon erős, karakteres íze van, amit nem mindenki szeret.

Mogyoró

Nekem is nagyon szokatlan volt, mikor először kóstoltam, aztán egyszer csak rákaptam, és azóta nagyon szeretem. Szerintem a mogyoróhoz hasonló, vagy esetleg a pörkölt dióéhoz. Külön jó benne, hogy a bulgurhoz hasonló módon nem fő szét, mindig marad egy kis tartása, különösen, ha kicsit megpirítom főzés előtt. Nagyon jól megy hozzá a paradicsom, a gomba és a natúr ízű húsok. 

Egészséges

Fontos tudni róla, hogy gluténmentes, tehát lisztérzékenyek is ehetik. A látszat ellenére nem gabona, hanem mag: egy, a rebarbarához hasonló növényből származik. Nagyon magas az ásványi anyag, például a mangán és a magnézium tartalma és hasznos B vitamin forrás. Magas a rosttartalma, ugyanakkor sok benne a keményítő is. 

Így főzd

Mint más, hasonló ételek, a hajdina is annál puhább lesz, minél több vízzel készül. Lehet főzni belőle reggeli kását, mint a zabból, ilyenkor sok folyadékkal, pépesre kell készíteni és édesíteni kell. Ha pergősre akarom, akkor pedig a rizshez hasonló módon kell párolni.

A legjobban salátának szeretem: a képen épp friss petrezselyemmel és paradicsommal kevertem el, és friss citromlevet is facsartam rá. 

Hajdina köret - alaprecept

IMG 5034

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 200 gramm hajdina
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

lA hajdinát megpirítom egy kicsit minimális mennyiségű olajon, majd felöntöm kétszeres mennyiségű vízzel és sózom. Alacsony lángon, lassan főzöm, míg az összes vizet magába nem szívja. Amikor kész, kevés olajat keverek bele. Így, magában is nagyon jó köret, de keverhetek bele friss fűszereket, aszalt gyümölcsöket, olajos magvakat, vagy készíthetek belőle salátát például paradicsommal, mint a képen.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük