A mogyoróízű gabona: így szeresd meg a hajdinát
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Szénhidrátcsökkentett lenmagos kenyér: ketogén diétába is szuper
Aranybarnára sült koreai zöldséges palacsinta: eteti magát, olyan finom
Csodaszép csokis-céklás kuglóf: álompuha, szaftos és rostban gazdag
Lassú tűzön főtt német gulyás: a gazdag, paprikás szósz a titka
6 finomság stressz ellen: cseréld a kávét matcha teára
Nagyon unalmas tud lenni, amikor nem sikerül kikászálódni a krumpli-rizs-tészta spirálból, ezért sütünk gyakran zöldségeket és próbálunk ki rizs helyett is alkalomadtán más gabonákat - vagy, mint most, magokat. A hajdina ezek között a leginkább megosztó, mert nagyon erős, karakteres íze van, amit nem mindenki szeret.
Mogyoró
Nekem is nagyon szokatlan volt, mikor először kóstoltam, aztán egyszer csak rákaptam, és azóta nagyon szeretem. Szerintem a mogyoróhoz hasonló, vagy esetleg a pörkölt dióéhoz. Külön jó benne, hogy a bulgurhoz hasonló módon nem fő szét, mindig marad egy kis tartása, különösen, ha kicsit megpirítom főzés előtt. Nagyon jól megy hozzá a paradicsom, a gomba és a natúr ízű húsok.
Egészséges
Fontos tudni róla, hogy gluténmentes, tehát lisztérzékenyek is ehetik. A látszat ellenére nem gabona, hanem mag: egy, a rebarbarához hasonló növényből származik. Nagyon magas az ásványi anyag, például a mangán és a magnézium tartalma és hasznos B vitamin forrás. Magas a rosttartalma, ugyanakkor sok benne a keményítő is.
Így főzd
Mint más, hasonló ételek, a hajdina is annál puhább lesz, minél több vízzel készül. Lehet főzni belőle reggeli kását, mint a zabból, ilyenkor sok folyadékkal, pépesre kell készíteni és édesíteni kell. Ha pergősre akarom, akkor pedig a rizshez hasonló módon kell párolni.
A legjobban salátának szeretem: a képen épp friss petrezselyemmel és paradicsommal kevertem el, és friss citromlevet is facsartam rá.
Hajdina köret - alaprecept
Hozzávalók 4 adaghoz
- 200 gramm hajdina
- ízlés szerint só
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Só&Bors