Sokmagvas, ropogós kétszersült – A skandináv kenyér nagyon tápláló
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
A kétszersült egyáltalán nem egyenlő a fogyókúrával, de a sok olajos magtól és teljes kiőrlésű gabonától mégis egészséges lesz.
A kétszersültek nem kifejezetten fogyókúrás ételek, de ettől függetlenül nagyon egészségesek, mert magas a rosttartalmuk és tele vannak egészséges olajos magvakkal. Érdemes teljes kiőrlésű lisztből készíteni őket, vékonyra nyújtva, ropogósan a legfinomabbak.
Lehet belőlük szendvicset is készíteni, de magában is nagyon finomak. Zárt dobozban sokáig elteheted a kétszersültet, és ha épp valamilyen sós nassolnivalóra vágysz, biztosan örülni fogsz neki.
Ha tényleg a fogyás a cél, próbáld ki ezt a szénhidrátszegény karfiolkenyeret. Ha pedig a sós nassolnivaló irányában mozognál, készítsd el ezt a szezámmagos kekszet, amely szintén tele van finom és egészséges magvakkal.
Sokmagvas kétszersült
Hozzávalók 6 adaghoz
- 125 gramm rozsliszt
- 100 gramm tönkölybúzaliszt (teljes kiőrlésű)
- 45 gramm zabpehely (apró szemű)
- 40 gramm lenmag
- 40 gramm napraforgómag
- 40 gramm szezámmag
- 1 kávéskanál só
- 1 teáskanál sütőpor
- 100 milliliter kókuszzsír
- 200 milliliter víz
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat tegyük egy nagyobb tálba, keverjük össze. Adjuk hozzá a kókuszzsírt és a vizet, jól keverjük össze. Pihentessük fél órát.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
A tésztát felezzük el. Az egyik felét tegyük sütőpapírra és fedjük le egy másikkal, majd nyújtsuk vékony téglalap alakúra. A felső sütőpapírt húzzuk le, tegyük félre. A tésztát vágjuk tetszőleges nagyságú négyzetekre. Használjunk nagyon éles kést.
Tegyük rá a tepsire sütőpapírostul. A másik adagot is készítsük el ugyanígy.
Süssük 30 percig, majd a tepsin hagyjuk kihűlni.
Fotó: Getty Images