Sokmagvas, ropogós kétszersült – A skandináv kenyér nagyon tápláló

teljes kiőrlésű skandináv kenyér cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kétszersült egyáltalán nem egyenlő a fogyókúrával, de a sok olajos magtól és teljes kiőrlésű gabonától mégis egészséges lesz.

A kétszersültek nem kifejezetten fogyókúrás ételek, de ettől függetlenül nagyon egészségesek, mert magas a rosttartalmuk és tele vannak egészséges olajos magvakkal. Érdemes teljes kiőrlésű lisztből készíteni őket, vékonyra nyújtva, ropogósan a legfinomabbak.

Lehet belőlük szendvicset is készíteni, de magában is nagyon finomak. Zárt dobozban sokáig elteheted a kétszersültet, és ha épp valamilyen sós nassolnivalóra vágysz, biztosan örülni fogsz neki.

Ha tényleg a fogyás a cél, próbáld ki ezt a szénhidrátszegény karfiolkenyeret. Ha pedig a sós nassolnivaló irányában mozognál, készítsd el ezt a szezámmagos kekszet, amely szintén tele van finom és egészséges magvakkal. 

Sokmagvas kétszersült

teljes kiőrlésű skandináv kenyér recept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 125 gramm rozsliszt
  • 100 gramm tönkölybúzaliszt (teljes kiőrlésű)
  • 45 gramm zabpehely (apró szemű)
  • 40 gramm lenmag
  • 40 gramm napraforgómag
  • 40 gramm szezámmag
  • 1 kávéskanál
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 100 milliliter kókuszzsír
  • 200 milliliter víz
Recept idők

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat tegyük egy nagyobb tálba, keverjük össze. Adjuk hozzá a kókuszzsírt és a vizet, jól keverjük össze. Pihentessük fél órát. 

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. 

A tésztát felezzük el. Az egyik felét tegyük sütőpapírra és fedjük le egy másikkal, majd nyújtsuk vékony téglalap alakúra. A felső sütőpapírt húzzuk le, tegyük félre. A tésztát vágjuk tetszőleges nagyságú négyzetekre. Használjunk nagyon éles kést. 

Tegyük rá a tepsire sütőpapírostul. A másik adagot is készítsük el ugyanígy. 

Süssük 30 percig, majd a tepsin hagyjuk kihűlni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük