Maradékmentő egytálétel sonkával és brokkolival: a szikkadt kenyér újjászületése

brokkolissonkásegytál
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagyon egyszerű az elkészítése, laktató, finom, ráadásul bármilyen maradék zöldséget vagy húst felhasználhatsz hozzá.

A strata az olasz konyha remeke, egyfajta rakottas maradék kenyérből, zöldségekből és tojásból. Bár hivatalosan reggeliként kínálják, ebédként is megállja a helyét, nagyon laktató és tartalmas. 

A tojásos alapba szinte bármi kerülhet, ami a hűtőben lapul, megmaradt paprika, paradicsom, karfiol, brokkoli, de bármilyen felvágottat is beletehetsz. A pékárut is bátran variálhatod, mehet bele szikkadt kenyér, maradék zsemle, kifli, de bagett is.

A fűszerezést sem kell túlgondolni, bár nagyon finom egy kevés mustárral és snidlinggel keverve, ezek el is hagyhatók. Ha van maradék tejszín is a hűtődben, azt is öntsd rá, úgy még krémesebb lesz.

Sonkás-brokkolis egytálétel

brokkolissonkásegytál2

Hozzávalók 6 személyre

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 340 gramm brokkoli
  • 400 gramm kenyér/bagett
  • 250 gramm sonka
  • 6 darab tojás
  • 375 ml tej
  • 1 ek dijoni mustár
  • 2 ek snidling
  • ízlés szerint só, bors
  • 150 gramm cheddar sajt
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük elő a hozzávalókat: a hagymát hámozzuk meg, vágjuk finomra. A kenyeret kockázzuk össze. A sonkát kockázzuk össze. A brokkolit szedjük apró rózsákra.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Vajazzunk ki egy 2-3 liter űrtartalmú sütőtálat, tepsit.

Melegítsünk olajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a hagymát. Dinszteljük puhára, majd adjuk hozzá a brokkolit. 3 percig pirítsuk.

Tegyük egy tálba a kenyeret, adjuk hozzá a hagymás-brokkolis alapot és a sonkát.

Egy másik tálban keverjük össze a tojást, a tejet, a mustárt, az apróra vágott snidlinget, sót, borsot. Öntsük ezt a keveréket a kenyeres-zöldséges alapra, forgassuk vele egybe.

Borítsuk a masszát az előkészített tálba, majd szórjunk a tetejére reszelt sajtot.

Toljuk a sütőbe kb. 40 percre, míg megszilárdul és a sajt a tetején aranybarna lesz.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük