![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Újhagymával és sajttal gyúrt kenyér: kelesztés és dagasztás nélkül készül
![szódakenyér](https://kep.index.hu/1/0/3747/37475/374753/37475399_2860363_9004eb458437c53a78a08211bb53e4f2_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Az ír szódakenyér élesztő nélkül, szódabikarbónával készül, 1 órán belül az asztalra teheted.
Kevesen és ritkán sütnek házilag kenyeret, hiszen időt kell szánni a kelesztésre, energiát a dagasztásra, ez pedig nem mindenkinek fér bele a hétköznapjaiba. Éppen ezért mindig több és több sütőporos recepttel találkozni az interneten, de egyre népszerűbb az ír szódakenyér is. Utóbbi szódabikarbónával és íróval készül, csak össze kell gyúrni a hozzávalókat, majd ha összeállt a tészta, pihentetés nélkül, rögtön mehet is a sütőbe.
Az ír szódakenyér minden kiegészítő nélkül, önmagában is finom, de ha sajtot és újhagymát gyúrsz bele, isteni, tavaszi péksütemény lesz, ha pedig mazsolát vagy aszalt gyümölcsöt keversz bele, édes irányba is elviheted. Frissen, a sütés napján a legfinomabb, másnap akár újra is lehet melegíteni a sütőben.
Ha esetleg nem találsz a boltokban írót, joghurttal és tejjel helyettesítheted, 3 deci íróhoz 2 deci joghurtot és 1 deci tejet keverj össze.
Újhagymás kenyér kelesztés nélkül
![írszódakenyér2](https://kep.index.hu/1/0/3747/37475/374754/37475409_f72beb1975def5a8ce1d3b7e840c3af3_wm.jpg)
Hozzávalók 1 darabhoz
- 400 gramm búzafinomliszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál só
- 5 szál újhagyma
- 170 gramm sajt (gouda vagy trappista)
- 320 milliliter író
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Az újhagyma leveleit vágjuk le, a hagymát tisztítsuk, mossuk meg, majd vágjuk karikákra. A sajtot reszeljük le.
Egy nagy tálban keverjük össze az átszitált lisztet, a szódabikarbónát és a sót. Adjuk hozzá az újhagyma háromnegyed részét és 130 gramm sajtot, keverjük el benne. Ássunk a közepébe egy mélyedést, öntsük oda az írót, nagyjából 300-320 milliliterre lesz szükség. Gyúrjuk össze a tésztát, akkor jó, mikor szép, egynemű gombóccá áll össze.
Tegyük a tésztát az előkészített tepsire, picit lapítsuk le, készítsünk belőle egy nagyjából 18 centis veknit. Vágjuk be a tetejét keresztben, de vigyázzunk, ne vágjuk át teljesen a tésztát. Kenjük le a tetejét íróval vagy egy kevés tejjel, majd szórjuk rá a félretett újhagymát és a maradék sajtot.
Toljuk a sütőbe 15 percre, majd vegyük lejjebb a hőmérsékletet 180 fokra, süssük még 25 percig.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!