Bundás kenyér sütőben - Nem tocsog az olajban, mégis ugyanolyan finom
A bundás kenyér gyakori vendég az asztalon, nem csak finom, de tökéletes maradékmentő is.
A bundás kenyeret szerintem mindenki szereti. A régi kedvenc sok változatban kipróbálható, akár még sütőben, olaj nélkül, rétegezve is összedobhatod a családnak.
A rakott kenyér hasonlít a bundás kenyérre. A különbség annyi, hogy a kenyérszeletek nem vesznek fürdőt, csak a felső rétegre csorgatunk tojásos keveréket. A masszát érdemes továbbgondolni, szezonjában mehet bele medvehagyma, de újhagymával is kipróbálható. Ha még egy kis izgalmat csempésznél a fogásba, akkor a kenyérszeleteket érdemes kicsit megpirítani, mielőtt rétegeznéd a tepsiben. A sajtból is használhatsz kétfajtát, érződni fog a finomságon.
A rakott kenyér nagyon laktató, ahol sok a gyerek, ott érdemes elkészíteni. Ha épp a kicsik játszótársai is nálatok vendégeskednek, akkor is szuper választás a sajtban gazdag rakott kenyér.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
Egy közepes méretű tepsit vagy jénait kenjünk ki vajjal, majd helyezzünk bele annyi kenyérszeletet, amennyi egy rétegben elfér. Ezután a kenyérszeletek tetejére tegyünk sonkaszeleteket, a sonkát pedig szórjuk meg a reszelt sajt felével, majd fedjük kenyérszeletekkel a tölteléket. (Ha az alapanyagok engedik, akkor még egy emeletet építsünk.)
A tojást üssük tálba, adjuk hozzá a tejet, tejfölt és a fűszereket, majd keverjük össze. Ezután öntsük a tojásos keveréket a kenyérszeletekre, a tetejét pedig szórjuk meg a reszelt sajt másik felével.
A rakott kenyeret toljuk az előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu