Laktató és tartalmas az olaszok húslevese: házi, töltött tortellini a levesbetét
A tortellini al brodo, vagyis a „tortellini húslevesben” az olasz családok klasszikus karácsonyi fogása. Igen tartalmas leves, amelyet a tortellini tesz laktatóvá.
Aki szereti a töltött tésztát, biztosan nem megy el szó nélkül a legendás tortellini mellett sem, az alábbi recept pedig minden ráfordított másodpercért kárpótol! Ha nem akarod rögtön felhasználni, akkor le is fagyaszthatod, vagy 1-2 napig a hűtőben is eláll.
Egyes legendák szerint a parányi tészták formája Vénusz, mások szerint Lucrezia Borgia köldökét ábrázolják, amit egy modenai fogadós akkor mintázott meg, amikor megszálltak nála az említett hölgyek, még a 12 éves – egy vödör ellopása által kirobbantott – háború idején, Bologna és Modena között.
Először készítsük el a tölteléket, mivel ezt legalább 12 órán át érdemes a hűtőben pihentetni.
A prosciuttót, a mortadellát és a karajt is vágjuk apró darabokra, majd az egészet daráljuk le és tegyük egy nagyobb tálba. Adjuk hozzá a reszelt parmezánt, egy csipet sót és borsot.
Kézzel kezdjük el összedolgozni a húsokat a fűszerekkel, és közben adjuk hozzá a tojást is. Ezután reszeljük bele a szerecsendiót, szintén 1-2 csipetnyit.
Addig keverjük, amíg szép, sima lesz. Ekkor újból daráljuk le, hogy még krémesebb legyen. Ha elkészültünk vele, fóliával takarjuk le, és tegyük be a hűtőbe kb. 12 órára.
A tésztához – amikor már felhasználásra kész a töltelék – készítsünk a lisztből egy medencét a gyúródeszkára. A közepére alakítsunk ki egy mélyedést, majd öntsük bele az enyhén felvert tojást, és villával kezdjük el a széléről belekeverni a lisztet a tojásos masszába.
Amikor kezd összeállni, gyúrjuk át kézzel egészen addig, amíg szép, homogén tésztát kapunk. Az elkészült tésztát csomagoljuk frissen tartó fóliába, és fél órán át pihentessük szobahőmérsékleten.
A tésztát nyújtsuk ki lisztezett felületen szinte leheletvékonyra. Úgy vágjuk fel, hogy 2,5-3 cm-es, szabályos négyzeteket kapjunk.
A kész töltelékből kb. egy kávéskanálnyit tegyünk minden kis négyzet közepére, majd, mintha csak szalvétát hajtogatnánk, hajtsuk össze a két egymással szemközti csücskét.
Ezt követően az alsó 2 sarkot hajtsuk egymás felé, mintha csak kiflit akarnánk formázni, és csípjük is össze. Hasonló alakja lesz a tésztának, mint a pápai süvegnek.
Ezt a műveletet ismételjük meg mindegyik tésztalappal, majd, ha elkészültünk, akár már meg is főzhetjük.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu