Isteni, habkönnyű sós szuflé: rengeteg sajttal és tejjel készül

sajtosszuflé2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem csak édesen készülhet a levegős szerkezetű szuflé, sósan, sajttal és fűszerekkel felturbózva is mennyei.

A habkönnyű, légies szuflé készítése egyáltalán nem olyan bonyolult, mint azt elsőre gondolnád, ez a sós, sajtos verzió pedig különösen egyszerű. A levegős szerkezetét a tojáshabnak köszönheti, nem igényel semmilyen extra hozzávalót.

Az alapjához besamelmártást kell főzni, ebbe kerül a rengeteg reszelt sajt, majd a tojássárgáját, végül a tojáshabot kell beleforgatni. A sajt mellett nyugodtan használhatsz más ízesítőket, chilit, borsot, mustárt, ízlés szerint fűszerezd.

Ha tetszik a szuflé ötlete, de inkább édes verziókban gondolkodsz, akkor pedig ezt a receptet ajánljuk.

Sós szuflé

sajtosszuflé

Hozzávalók 6 darabhoz

  • 50 gramm vaj
  • 35 gramm liszt
  • 310 milliliter tej
  • opcionális chilipehely
  • 0.25 tk
  • 170 gramm cheddar sajt
  • 6 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

Vajazzunk ki 6 darab 2,5-3 deci űrtartalmú szufléformát. Tegyük őket egy tepsibe.

A tojásokat válasszuk szét.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

Olvasszuk fel a vajat egy kis lábasban. Adjuk hozzá a lisztet, keverjük vele csomómentesre. Öntsük fel fokozatosan a tejjel, közben folyamatosan kevergessük. Adjuk hozzá a chilit, a sót, majd főzzük 3-4 percig, míg besűrűsödik. Vegyük le a tűzről.

Keverjük bele a reszelt sajtot, míg el nem olvad benne teljesen. Kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk. Adjuk hozzá a tojássárgáját is, keverjük el benne. 

A tojásfehérjét verjük kemény habbá. Forgassuk a sajtszószba egy spatula segítségével, több részletben adagoljuk.

Osszuk szét a masszát a tálkák között, kb. 3/4-ig érjen. Toljuk a sütőbe, süssük 15-20 percig, míg a tetejük aranybarna nem lesz.

Rögtön, melegen kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük