Megosztó, de szerethető étel - A sóskamártás édesen az igazi
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Kevés megosztóbb ételt ismerek, mint a sóska, pedig ha jól van elkészítve, nagyon szerethető. Nem mellesleg jelentős C-vitamin-tartalma miatt is érdemes fogyasztani.
Nagypapám szerint az emberek két táborra oszthatók: a sóska- és a spenótpártra. Sokáig rendületlenül hittem ebben az állításban, mert magam a spenótpártiak táborát erősítettem. Nem tudtam elképzelni, hogy lehet azt a savanykásnak induló, ámde agyon is cukrozott méregzöld ételt szeretni. A "nemszeretem" érzésre rátett egy lapáttal, hogy a menzán tényleg rosszul készítették.
Mi a titok?
Utána jó ideig meg sem kóstoltam, mígnem egyszer anyu főzött egy adaggal. Nyilván idegenkedtem tőle, de azért udvariasságból megkóstoltam - pozitív csalódás volt. Az egésznek egy egészen pici titka volt, a tejszín, valamint az, hogy a cukor nem vette el az étel ízét, épphogy csak a savasságát enyhítette.
Bár a sóskának kora tavasszal van a szezonja, fagyasztott formában bármikor kapható, és a benne lévő rengeteg C-vitaminnak köszönhetően télen is érdemes fogyasztani, hogy felturbózza az immunrendszerünket. A gyorsfagyasztott verzióban is benne maradnak a vitaminok, és így az elkészítése is pofonegyszerű és gyors.
Sóskamártás
Hozzávalók 2 személyre
- 0.45 kilogramm fagyasztott sóskapüré
- 1 deciliter tejföl
- 2 deciliter tejszín
- 3 evőkanál kristálycukor
- 3 evőkanál liszt
- ízlés szerint só
- 3 deciliter víz
Elkészítés:
A kiolvasztott sóskapürét összekeverjük a vízzel, hozzáadjuk a sót és a cukrot, majd felforraljuk. A tejfölt összekeverjük a tejszínnel és a liszttel, és ezzel sűrítjük a mártást, további 5 percig főzve alacsony lángon, míg el nem készül.
Ha mégis a spenótkedvelők táborába tartoztok, akkor ezt a receptet érdemes elkészíteni.
Fotó: Street Kitchen