Rakott patisszon sok sajttal dúsítva – A nyári zöldség nem csak rántva isteni
Válassz minél fiatalabb patisszonokat, amelyekből könnyed, de mennyei rakottast készíthetsz.
A spagettitök a nyári tökfélék családját erősíti, ennek ellenére késő őszig hozzáférhető zöldség. Érdemes lecsapni rá, ha találsz belőle a piacon, mivel gyorsan elkészítheted, és sokoldalúan felhasználhatod. Érdekessége a szerkezetéből ered: a spagettitök ugyanis nyersen átlagos tök benyomását kelti, hőkezelés után azonban vastag rostjai spagettiszerű szálakká szedhetők szét.
Ha szeretnéd csökkenteni a szénhidrátbeviteledet, vagy egyszerűen csak kedveled a zöldségspagettit, akkor mindenképp adj egy esélyt ennek a tökből készült változatának is. Felhasználhatod köretként, salátákhoz és szószokkal is kombinálhatod, de önmagában vajjal és fűszerekkel is remek.
A tököt vágjuk félbe, és egy kanállal szedjük ki a magjait. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk a belsejét, majd locsoljuk meg olívaolajjal.
Vágási felülettel lefele helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, és a héját szurkáljuk meg villával. Tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük puhára.
Vegyük ki a sütőből, fordítsuk meg a tököket, és hagyjuk langyosra hűlni. Egy villával lazítsuk fel a megpuhult rostokat, és kaparásszuk le a héjról. Tetszés szerint használjuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu