Citrusos krémleves zsenge tökből: frissítő fogás snidlinggel

Citrusos-kremleves-tokbol-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Készíts egészséges, krémes nyári levest, amelyben zsenge tök a főszereplő, és a sok citromtól elképesztően üde.

Nyáron gyakran jobban esnek a könnyed krémlevesek, mint például egy fűszeres húsgombócleves, és mivel az évnek ebben a szakában sok szezonális alapanyag közül választhatsz, minden héten kipróbálhatsz valami újat. Ilyen lehet ez a nyári tökből készült leves is, amely rendhagyó módon nem a tejszíntől lesz krémes, hanem sűrű kókuszkrémtől. Ez több szempontból is a hasznodra válhat. 

Egyrészt vegánként és laktózérzékenyként is fogyaszthatod, másrészt pedig kevesebb zsiradékot tartalmaz, és az a kevés is a hasznos fajtából való. A másik különlegessége a sok friss citromlé, amelytől annyira frissítő ez az étel, hogy még a legnagyobb kánikulában is megállja a helyét. A citrom leve mellett pedig a héjából is reszelj bele keveset a többrétegű ízélményért.

Krémleves zsenge tökből

Citrusos-kremleves-tokbol

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 500 g zsenge tök felkockázva
  • 350 ml zöldségalaplé vagy víz
  • 250 ml konzerves kókusztej
  • 1 közepes citrom leve
  • 0.5 tk reszelt citromhéj
  • 1 tk
  • 1 csipet bors
  • 3 ek snidling apróra vágva
Recept idők

Elkészítés:

Hevítsünk fel egy nagyobb edényt az olívaolajjal, és dinszteljük benne üvegesre a hagymát és fokhagymát. 

Adjuk hozzá a tököt, azt is pirítsuk 3-4 percig, majd öntsük fel a zöldségalaplével, és alacsony hőfokon, fedő alatt főzzük puhára 10-12 perc alatt. 

Adjuk hozzá a kókusztejet, a sót, a borsot, a citrom levét és héját, majd öntsük turmixgépbe, vagy botmixer segítségével dolgozzuk teljesen krémesre. 

Végül forgassuk bele a snidlinget. Házi készítésű fokhagymás krutonnal fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük