Citrusos krémleves zsenge tökből: frissítő fogás snidlinggel
Készíts egészséges, krémes nyári levest, amelyben zsenge tök a főszereplő, és a sok citromtól elképesztően üde.
Nyáron gyakran jobban esnek a könnyed krémlevesek, mint például egy fűszeres húsgombócleves, és mivel az évnek ebben a szakában sok szezonális alapanyag közül választhatsz, minden héten kipróbálhatsz valami újat. Ilyen lehet ez a nyári tökből készült leves is, amely rendhagyó módon nem a tejszíntől lesz krémes, hanem sűrű kókuszkrémtől. Ez több szempontból is a hasznodra válhat.
Egyrészt vegánként és laktózérzékenyként is fogyaszthatod, másrészt pedig kevesebb zsiradékot tartalmaz, és az a kevés is a hasznos fajtából való. A másik különlegessége a sok friss citromlé, amelytől annyira frissítő ez az étel, hogy még a legnagyobb kánikulában is megállja a helyét. A citrom leve mellett pedig a héjából is reszelj bele keveset a többrétegű ízélményért.
Krémleves zsenge tökből
Hozzávalók 4 személyre
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 500 g zsenge tök felkockázva
- 350 ml zöldségalaplé vagy víz
- 250 ml konzerves kókusztej
- 1 közepes citrom leve
- 0.5 tk reszelt citromhéj
- 1 tk só
- 1 csipet bors
- 3 ek snidling apróra vágva
Elkészítés:
Hevítsünk fel egy nagyobb edényt az olívaolajjal, és dinszteljük benne üvegesre a hagymát és fokhagymát.
Adjuk hozzá a tököt, azt is pirítsuk 3-4 percig, majd öntsük fel a zöldségalaplével, és alacsony hőfokon, fedő alatt főzzük puhára 10-12 perc alatt.
Adjuk hozzá a kókusztejet, a sót, a borsot, a citrom levét és héját, majd öntsük turmixgépbe, vagy botmixer segítségével dolgozzuk teljesen krémesre.
Végül forgassuk bele a snidlinget. Házi készítésű fokhagymás krutonnal fogyasszuk.
-
2024-04-26 08:32:02
-
2024-04-17 08:32:02
-
2024-04-14 11:08:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!