Fűszeres, spanyol burgonyakrokett: kívül ropogós, belül krémes

Burgonyakrokett vegan c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A burgonyakrokett az egyszerű krumpli látványos felhasználása, hiszen így lenyűgöző köret lehet belőle: főleg akkor, ha mediterrán fűszerekkel ízesíted.

A klasszikus kroketthez hasonlóan ebben a receptben is a pürésített krumpli a főszereplő, azonban néhány extra alapanyag teljesen megváltoztatja a végeredményt. Ebben a mediterrán fűszerezésű változatban ugyanis olyan hozzávalók is szerepelnek, mint az aszalt paradicsom, a friss bazsalikom és az oregánó, az egészet pedig egy roppanós morzsaréteg borítja.

Abban az esetben, ha nem ehetsz tejterméket, bátran cseréld a sajtot növényi alternatívára: a gazdag fűszerezés annyira domináns, hogy nem fogod érezni a sajtos íz hiányát.

Ha pedig egy igazán extravagáns krokett a célod, keverj a masszába apróra vágott jalapeño paprikát is! Így garantáltan minden falatra jut egy kis izgalom.

Spanyol burgonyakrokett

Burgonyakrokett vegan

Hozzávalók 15 darabhoz

A kroketthez:

  • 250 g főtt, pürésített krumpli
  • 50 g aszalt paradicsom apróra vágva
  • 130 g reszelt sajt vagy növényi sajt
  • 1 ek liszt
  • 1 ek szárított oregánó
  • 1 csokor friss bazsalikom apróra vágva
  • 1 tk füstölt paprika
  • 0.5 tk
  • 2 csipet bors
  • 0.5 db citrom reszelt héja
  • 2 ek friss citromlé
  • 2 db jalapeño paprika apróra vágva (opcionális)

A bundához:

  • 50 g pankomorzsa
  • 3 ek liszt
  • 0.5 tk
  • olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

A kroketthez keverjük a pürésített krumplihoz az összes többi hozzávalót, és egységesítsük a masszát.

Keverjük a morzsához a lisztet és a sót.

Belisztezett kézzel formázzunk tetszőleges méretű elnyújtott formákat a keverékből: 1-2 evőkanálnyit használjunk normál és közepes, 2-3 evőkanálnyit a nagyobb krokettekhez. 

Hempergessük a kroketteket a lisztes morzsába.

Hevítsünk fel egy közepes serpenyőt az olajjal, majd óvatosan helyezzünk bele néhány krokettet. Egyszerre ne zsúfoljuk tele a serpenyőt, hogy ne törjenek össze forgatás és kiszedés közben.

Közepes hőfokon süssük őket 3-4 percig, majd szedjük papírtörlőre, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róluk.

Kínáljuk köretként vagy mártogatós mellé.

Fotók: Getty Images

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük