Krémes, tejszínes tészta roppanós spárgával: citromhéjtól illatos

spargas-spagetti
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Könnyű, mégis tartalmas fogást tehetsz az asztalra, ráadásul nem kell egész nap a konyhában álldogálnod.

Villámgyorsan készül ez a tavaszi, üde tészta, amelyben a friss, roppanós spárga a főszereplő! Nagyon egyszerű és gyors a recept, így kezdőként is bátran nekiállhatsz, és akár egy fárasztó nap után is összedobhatod. 

A tészta a spárgával együtt fő puhára, így tényleg minimális vele a munka, a szósz pedig pár perc alatt összeállítható. Fontos, hogy magas zsírtartalmú tejszínnel dolgozz – én habtejszínnel szoktam –, az szépen besűrűsödik, nem lesz darabos, inkább selymes és krémes.

Hogy még frissebb legyen az összhatás, citromhéj- és lé is kerül a szószba, ezt nem érdemes kihagyni belőle!

Spárgás, tejszínes tészta

spargas-spagetti2

Hozzávalók 4 személyre

  • 350 g tészta
  • 500 g zöld spárga
  • 250 ml tejszín (30%-os)
  • 1 db biocitrom héja
  • 3 ek citromlé
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 ek vaj
  • kevés főzővíz
  • parmezán (a tálaláshoz)
Recept idők

Elkészítés:

A spárgát készítsük elő: a fás végeket törjük le, ahol megtörik, arra nem lesz szükségünk. A maradékot vágjuk kb. 5 centis darabokra.

A tésztát bő, sós vízben főzzük al dentére a csomagoláson található utasítás szerint, és dobjuk mellé a spárgát is. Ha kész, merjünk ki a főzővizéből egy fél bögrényit, majd szűrjük le, csöpögtessük le. (A spárgára nézzünk rá, a vastagságától függően kevesebb idő is elég lehet neki, mint a tésztának, kb. 8 percre van szüksége.)

Közben egy nagyobb lábasban vagy mélyebb serpenyőben melegítsük össze a tejszínt, a citromhéjat, citromlevet. Mikor picit sűrűsödött, adjuk hozzá a vajat, majd ha elolvadt, kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk.

Forgassuk bele a szószba a tésztát és a spárgát is, ha szükséges, adjunk hozzá a félretett főzővízből is.

Parmezánnal megszórva kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük