Mazsolával párosítottuk a friss spenótot, nem bántuk meg
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
A spenót is, sok más mellett, egy olyan zöldségféle, amit kizárólag egyféleképpen eszünk. Főzeléknek. Hát persze, hogy a legtöbben utálják, hiszen ez csak egy arca a százezerből.
Mint minden alapanyag, a spenót is annyiféle tud lenni, ahányféleképpen párosítjuk, fűszerezzük. Fűszerként is kizárólag a szerecsendió az, ami megszokott párja ennek a zöldnek, pedig szuperül mennek hozzá a közel-keleti fűszerek, a római kömény, a koriander, a fahéj vagy ezek keveréke, nagyon érdemes kísérletezni.
Leveles spenótból
Arról, hogy a spenót leveles formában a legfinomabb és nem pürének, már többször is írtunk: aki épp nem jut ki piacra, annak érdemes a szupermarketek fagyasztóiban is tüzetesebben körülnéznie, mert egyre több helyen lehet kapni leveles vagy darabolt formában fagyasztott spenótot. Arra viszont muszáj odafigyelni, nehogy beleszaladjunk az előre ízesített, fokhagymaporozott termékekbe, ezek egész elképesztően rettenetesek.
A mazsola nemcsak édességekbe és müzlikbe való, hanem arra is nagyon jó, hogy fűszeres, összetett ízvilágú ételekben képezzen izgalmas állag- és ízbeli kontrasztot. Tudom, hogy sokak számára ellenség a túróba keveredő mazsola, de hátha a spenóttal ez nem így lesz.
Fűszeres spenót mazsolával
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1000 gramm friss spenót
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 csipet fahéj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 2 deciliter joghurt
- 2 marék mazsola
- 2 marék dió
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Sóbors