Húszperces barna rizs spenóttal és parmezánnal – Köret és főétel is lehet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Rostokban és fehérjében is gazdag a barna rizs, érdemes belőle bevásárolni és gyakran fogyasztani.
Egészen egyszerű és gyors köret, viszont nagyon egészséges, tele van rostokkal és vitaminokkal. Fogyaszthatjuk főételként is, mert nem csak egészséges, tápláló is. Amúgy egy teljesen egyszerű étel, rizs és spenót alkotja, csakhogy nem sima fehér, hanem barna rizsből készül.
A barna rizs, vagyis a hántolatlan rizs nagyon értékes és egészséges gabona, mert magas a rosttartalma. Komplex szénhidrátokban és fehérjében gazdag, valamint a B- és E-vitamin tartalma is jelentős. Nagyon jól emészthető gabona, kimerültségre, fáradtságra is érdemes fogyasztani. Illik hozzá a spenót, lehetőleg frisset válasszunk, a tetejére pedig egy kis parmezán kerül.
Spenótos-parmezános barna rizs
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 160 gramm barna rizs
- 1 kávéskanál kakukkfű (őrölt)
- 1 kávéskanál só
- 1 csipet bors
- 420 milliliter zöldségalaplé
- 220 gramm friss spenót
- 40 gramm parmezán
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát vágjuk egészen apróra. Egy lábasban melegítsünk olajat, majd 5-6 percig dinszteljük rajta a hagymát, adjuk hozzá a fokhagymát is, fél percig dinszteljük együtt. Tegyük bele a rizst, szórjuk rá a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, keverjük addig, amíg a rizst jól befedi az olaj. Öntsük rá az alaplevet, forraljuk fel. Vegyük le az erősséget, takarjuk le a lábast, alacsony lángon főzzük a rizst 15-20 percig, amíg a folyadék elpárolog és a rizs megpuhul.
Közben a spenótot alaposan tisztítsuk meg, vágjuk össze. Tegyük a megfőtt rizs tetejére, 5 percig hagyjuk letakarva, amíg meg nem fonnyad. Keverjük össze a rizzsel, majd szórjuk meg parmezánnal. Azonnal, forrón tálaljuk.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors