Foszlós tésztájú pizzatekercs, szaftos töltelékkel - Nem szép, de nagyon finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A pizza nyilvánvalóan óriási sztár minden gyerekes családban, annak minden formájával együtt, simán, mascarponésan, csigában, így ezt az amerikanizált olasz verziót is muszáj volt egyszer kipróbálnunk.
A Stromboli nevű vulkánról elnevezett pizzatekercs olyasmi, mint egy óriási kelt bejgli, csak sós, és mivel a tésztája kelt, foszlósabb. Mint a legtöbb pizzából eredő, de az eredetitől merőben eltérő képződményt, ezt is Amerikában csinálták először, nem Itáliában, ők viszonylag szigorúak e tekintetben, nemigen szeretik a klasszikus ételeiket formabontó változatokban elkészíteni.
Az egész belseje szaftos, a tésztája foszlós
Amiért mégis érdemes ezt a receptet kipróbálni, az az a tény, hogy ebben a tekercsformában minden extrán érvényesül, amit a pizzában szeretünk. Körben, kívül ropogós lesz a tészta, nagyobb felületen, mint a sima verziónál, belül pedig végig olyan szaftos és foszlós, mint a pizza legbelső, középső részén szokott lenni. Olyan, mintha kakaós csigából sikerülne olyat előállítani, ami csupa-csupa középső rész.
A töltelék bármi lehet
A töltelék lehet bármi, amit szeretünk, a képen látható verzióba paradicsom, szalámi és mozzarella került, de ezeket az elemeket szabadon lehet cserélgetni, kinek hogyan tetszik, csak túltömni nem érdemes, mert akkor kirepedhet sülés közben.
Stromboli - pizzatekercs
Hozzávalók 8 adaghoz
- 500 gramm liszt
- 2.5 deciliter víz
- 1 zacskó porélesztő
- 0.5 deciliter olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 300 gramm sűrített paradicsom
- ízlés szerint oregánó
- 250 gramm mozzarella
- 100 gramm szalámi
Elkészítés:
Amikor megkelt, téglalap alakúra nyújtjuk és megkenjük a sűrített paradicsommal. Megszórjuk a szalámival, apró kockákra vágott mozzarellával, oreganóval, és feltekerjük.
Sütőpapíros tepsire fektetjük, megszurkáljuk, és 220 fokosra előmelegített sütőben körülbelül 40 perc alatt aranyszínűre sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk kicsit hűlni.
Fotók: Ács Bori/Sóbors