Foszlós tésztájú pizzatekercs, szaftos töltelékkel - Nem szép, de nagyon finom

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A pizza nyilvánvalóan óriási sztár minden gyerekes családban, annak minden formájával együtt, simán, mascarponésan, csigában, így ezt az amerikanizált olasz verziót is muszáj volt egyszer kipróbálnunk.

A Stromboli nevű vulkánról elnevezett pizzatekercs olyasmi, mint egy óriási kelt bejgli, csak sós, és mivel a tésztája kelt, foszlósabb. Mint a legtöbb pizzából eredő, de az eredetitől merőben eltérő képződményt, ezt is Amerikában csinálták először, nem Itáliában, ők viszonylag szigorúak e tekintetben, nemigen szeretik a klasszikus ételeiket formabontó változatokban elkészíteni. 

Az egész belseje szaftos, a tésztája foszlós

Amiért mégis érdemes ezt a receptet kipróbálni, az az a tény, hogy ebben a tekercsformában minden extrán érvényesül, amit a pizzában szeretünk. Körben, kívül ropogós lesz a tészta, nagyobb felületen, mint a sima verziónál, belül pedig végig olyan szaftos és foszlós, mint a pizza legbelső, középső részén szokott lenni. Olyan, mintha kakaós csigából sikerülne olyat előállítani, ami csupa-csupa középső rész. 

A töltelék bármi lehet

A töltelék lehet bármi, amit szeretünk, a képen látható verzióba paradicsom, szalámi és mozzarella került, de ezeket az elemeket szabadon lehet cserélgetni, kinek hogyan tetszik, csak túltömni nem érdemes, mert akkor kirepedhet sülés közben. 

Stromboli - pizzatekercs

stromboli2

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 500 gramm liszt
  • 2.5 deciliter víz
  • 1 zacskó porélesztő
  • 0.5 deciliter olívaolaj
  • 1 teáskanál
  • 300 gramm sűrített paradicsom
  • ízlés szerint oregánó
  • 250 gramm mozzarella
  • 100 gramm szalámi
Recept idők

Elkészítés:

Egy tálba tesszük a langyos vizet, beleszórjuk az élesztőt, elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a sót, összekeverjük. Amikor összeállt, hozzáadjuk az olajat. Addig dagasztjuk a tésztát, míg sima felületű nem lesz. Letakarva hagyjuk egy órán keresztül kelni.

Amikor megkelt, téglalap alakúra nyújtjuk és megkenjük a sűrített paradicsommal. Megszórjuk a szalámival, apró kockákra vágott mozzarellával, oreganóval, és feltekerjük.

Sütőpapíros tepsire fektetjük, megszurkáljuk, és 220 fokosra előmelegített sütőben körülbelül 40 perc alatt aranyszínűre sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk kicsit hűlni.

 Fotók: Ács Bori/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük