Füstölt húsos fehérbabfőzelék: ebben megáll a kanál, olyan sok benne a finomság
A házias babfőzelék igazi retró ebéd, ami a füstölt hústól lesz igazán ízletes.
Egy vega étel is lehet nagyon laktató, főleg, ha bab képezi az alapját. A sült bab görög elnevezése a „gigantes plaki”: fűszeres paradicsomszószban, zöldségekkel együtt puhul a hüvelyes, így egy igazán szaftos és összetett ízű fogást eredményez.
Alapként az óriásbab vagy a vajbab a legjobb választás, és bár konzervből is elkészítheted – akkor az áztatási és főzési időt megspórolod –, szárazzal lesz a legfinomabb.
Az étel nagy előnye, hogy nagyon tartalmas, mégsem kell hozzá sok vagy drága alapanyag. Ha igazán finomat szeretnél készíteni, a zelleres-répás-hagymás alapot semmiképp ne hagyd ki.
A babot előző este áztassuk be. Másnap öblítsük át, szűrjük le.
Tegyük fel a babot bő vízben főni, kb. 1 óráig főzzük, amíg teljesen puha lesz. Ha elkészült, szűrjük le, de tegyünk félre a főzővizéből 2,5 decit.
Amíg a bab fő, készítsük elő a zöldségeket: a répát és a hagymákat pucoljuk meg. A répát és a szárzellert vágjuk kis kockákra/szeletekre, a lila és a póréhagymát finomra, a fokhagymát zúzzuk össze.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Forrósítsunk egy serpenyőben olajat, majd dinszteljük rajta puhára a hagymákat, a répát és a zellert. 5-7 perc után adjuk hozzá az oregánót, a kakukkfüvet és a fokhagymát is. 1 perc után húzzuk le a tűzről.
A babot öntsük egy mélyebb tepsibe a sült zöldségekkel és a paradicsomkonzervvel együtt, sózzuk, borsozzuk, egy csipet cukorral ízesítsük. Adjuk hozzá a babérlevelet és a félretett főzővizet is. Keverjünk mindent egybe.
Toljuk a sütőbe kb. 25 percre, amíg minden teljesen puha lesz. Olívaolajjal vagy feta sajttal kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu