
Komplett vacsora hús nélkül: puhára sült cékla krémes túróval

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Így lesz sűrű az eperdzsem természetes alapanyagokkal – Egyszerű, gyors változat
Ropogós

Rusztikus pisztáciás-citromos cantucci: olasz süti nem csak kávéhoz

Nyárköszöntő málnás limonádé: a mentától igazán frissítő

Tepsiben sült, tejszínes krumpli: krémes lesz a burgonya

Hagyományos, tunkolós pásztortarhonya: bográcsban készítve az igazi

9 street food, amit otthon is elkészíthetsz: hamburger, lángos és társaik
A sült céklánál kevés finomabb sütőben sült zöldség létezik, de a túró még egyet emel rajta.
A cékla szerencsére végigkísér egész évben, télen eláll, tavasszal pedig jönnek a friss, pici, zsenge darabok, amelyek még finomabbak. Utóbbi előnyeit nyersen lehet igazán kiélvezni, de a nagyobb, kemény darabok még mindig sütve lesznek a legcsodálatosabbak.
A sült cékla íze elképesztően felfokozódik, szinte töményen édes lesz. Éppen ezért nagyon kell mellé valami, ami ezt egyensúlyozza, erre pedig a sok sós sajt mellett a túró is kiválóan alkalmas. Még jobb lesz, ha valamilyen zöldfűszert, például medvehagymát keversz hozzá.
Sült cékla túróval

Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 gramm cékla
- só, bors
- 2 evőkanál olívaolaj
- 250 gramm túró
- medvehagyma/zöldhagyma
- 2 evőkanál tejföl
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokon. A céklákat - gumikesztyűben - meghámozzuk, felkockázzuk, sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. Meglocsoljuk olajjal, sózzuk, borsozzuk, elkeverjük. Puhára sütjük, hagyjuk langyosra hűlni.
A túrót kikeverjük a tejföllel, sózzuk, apróra vágott medvehagymát vagy zöldhagymát keverünk hozzá.
A céklára halmozzuk a túrót, majd kínálhatjuk is.
Fotók: Ács Bori/Sóbors